Közel kétmillió lejes veszteséget termeltek a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítmények. Az uszodát, strandot, Sepsi Arénát, sugásfürdői sípályákat és szabadidős létesítményeket, teniszpályákat, műjégpályákat működtető, városi tulajdonban lévő Sepsi Rekreativ kft-nek tavaly 1,5 millió lejes bevétele volt, miközben 3,4 millió lejbe került a sport és szabadidős létesítmények fenntartása, a különbséget az önkormányzat fedezte.

Sepsi Aréna | Fotó: Vargyasi Levente

Bodor Lóránd igazgató a sajtónak elmondta: a veszteséget nem a hibás menedzsment vagy a lakosság érdektelensége okozza, hanem az, hogy rendkívül költséges egyes létesítmények működtetése.

Magas kiadást jelent, hogy hiába vannak az önkormányzat tulajdonában, törvény szerint ki kell fizetni a sport és szabadidős létesítmények ingatlan és terület adóját. Másrészt például a fedett uszoda régi épületben működik és magas az energia fogyasztása, de ugyancsak sokba kerül a sípályák működtetése is és a Sepsi Aréna is nagy energia fogyasztó.

Fedett uszoda

Az igazgató abban bízik, hogy novemberig megszerzik az engedélyeket, hogy az arénában ne csak sporteseményeket, hanem kulturális rendezvényeket is szervezhessenek, ezzel pedig bővíteni tudják bevételei forrásaikat. Bodor Lóránd szerint a belépők árának emelésével tudnák növelni bevételeiket, de ez már meghaladná a sepsiszentgyörgyiek fizetőképességét.

Tömeg a sepsiszentgyörgyi strandon | Fotó: Kovács Zsolt

Antal Árpád polgármester szerint a kulturális és sportlétesítmények működtetése fontos a közösség számára, ezért az önkormányzat hozzájárulását nem veszteségként hanem a sepsiszentgyörgyiekbe való befektetésként kezelik. Hozzátette: a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak olyan feladatokat is el kell látnia, amit nagyvárosokban az állam vagy a magánszféra működtet. Ilyen például a mozi, a sípályák vagy a színházak fenntartása.