A stadionok lelátóin felcsendülő székely himnusz miatt panaszkodik a bodzafordulói szenátor. Elégedetlen Gheorghe Baciu, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) Kovászna megyei szenátora azzal, ahogy a kormány tagjai kezelik a parlamentben felvetett kérdéseiket, válaszok felületesek, az internetről ollóznak össze jogszabály-részleteket, holott a honatyák konkrét válaszokat várnak.

Fotó: Dávid Attila

A bodzafordulói politikus felidézte, hogy a parlamentben Ioana Bran ifjúsági és sportminiszterhez intézett kérdést, hogy mit tesznek, hogy megfékezzék a futball pályákon előforduló sértő bekiabálásokat. A szenátor a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK és a Dinamo futballcsapatok mérkőzéseit említette, szerinte a sepsiszentgyörgyi lelátókon a románokat, és a román államot sértegetik amikor „nemhivatalos” himnuszokat énekelnek, de megjegyzi, hogy a Bukarestben játszott meccseken a Dinamo szurkolói hangoztatnak magyarokat sértő xenofób szólamokat. Baciu szerint mind a két tábor hibázik.

Gheorghe Baciu Kovászna megyei PMP-s szenátor | Fotó: WeRadio

A sportminiszter válaszát semmitmondónak találta, így Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz fordult. Gheorghe Baciu arra a következtetésre jutott, hogy központi szinten nem tesznek semmit, hogy a hasonló helyzeteket megelőzzék, így a Kovászna megyei prefektust kéri fel, hogy intézkedjen, és akadályozza meg a focimeccseken a xenofób bekiabálásokat és a nemhivatalos himnuszok éneklését.