Romániában aggasztó a külföldiek földvásárlása, Háromszéken viszont helyiek kezében vannak a termőföldek. Az ország tíz millió hektárnyi termőföld területének egyharmada külföldiek tulajdonába kerültek. Egy törvénytervezet előírná, hogy a gazdát cserélt területet az új tulajdonosnak 15 évig meg kellene tartania, azon kizárólag mezőgazdasági tevékenységet végezhetne, ha pedig ezidő alatt mégis el akarná adni, akkor azt csak az állam vásárolhatná meg.

Kovászna megyében 186.000 hektárnyi termőföld van, ezek többsége helyi gazdák tulajdonában, mutatott rá a Sláger Rádió érdeklődésére Könczei Csaba. A Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint a térségre jellemző „nadrágszíj” parcellák nem vonzóak a külföldiek számára. A helybéli nagygazdáknak viszont nagy a „földéhsége”, felvásárolják az általuk bérelt vagy szomszédos területeket, így biztosan helyi kézben maradnak a földek.Könczei Csaba szerint le kellene lassítani a felvásárlások ütemét, hogy megmaradjon egy egészséges arány a nagybirtokosok, illetve a kis és közepes gazdák között.

Traktor a háromszéki földeken | Fotó: Kovács Zsolt

Tavaly Háromszéken 837 földeladás történt, ezek során 1857 hektár terület cserélt gazdát, és csupán 148 esetben érvényesítette valaki elővásárlási jogát, legtöbb esetben a bérlők vásárolták meg az általuk megművelt területet. Nehéz meghatározni a háromszéki földek árát, hiszen óriásiak az árkülönbségek. Tavaly a legkisebb négyzetméterenkénti ár 5 bani volt, míg legdrágábban 45 lejért cserélt gazdát egy négyzetméternyi mezőgazdasági terület.