Bodok község világviszonylatban is egyedinek számító lovas fogathajtó pályájának köszönhetően egyedüli romániai településként bekerült a nemzetközi fogathajtás versenynaptárába. A háromszéki községhez tartozó Oltszemen tavaly adták át a nemzetközi versenyek szervezésére alkalmas lovas pályát, amelynek célja, hogy a szakma nemzetközi figyelmét Háromszékre irányítsák, ezzel is növelve a turistaforgalmat.

Az oltszemi pályán ezen a héten szerda és vasárnap között szervezik az év első országos fogathajtó versenyét, amelyre 16 fogat nevezett be. Bodok polgármestere, Fodor István elmondta: javában zajlanak a díjhajtás, maraton- és akadályhajtó versenyre járó előkészületek. A lovakat az oltszemi kastély udvarán felállított mobil-boxokban helyezik el, a hajtókat és segédeiket a környező településeken szállásolják el. Pénteken 11 órakor a díjhajtásra-, szombaton szintén 11 órakor a maratonhajtásra-, vasárnap 12 órakor pedig az akadályhajtásra kerül sor.

Fogathajtás Oltszemen | Fotó: Kocsis B. János

Fodor István szerint az eheti országos lovas versenyt követően a júliusban sorra kerülő nemzetközi fogathajtó versennyel Bodok egyetlen romániai településként bekerült a 2018-as fogathajtás versenynaptárába, Hollandia, Németország, Franciaország és az Amerikai Egyesült Államok mellé.