Rövid idő alatt rendkívül népszerű lett a sepsiszentgyörgyi kórház kézmosás fontosságát népszerűsítő, műtőben táncolós videója. A Dr. Fogolyán Kristóf sürgősségi kórház május 5-én – a kézhigiéniés világnapon – osztotta meg Facebook oldalán azt a videót, amelyben orvosnak öltözött táncosok a kórház egyik műtőjében táncolnak, miközben a koreográfiában a kézmosás fontosságára utalnak. A sepsiszentgyörgyi kórház felkérésére a helybéli Tanulók Háza „One Beat” tánccsoportja és az Emlékgyár filmes csoport, térítésmentesen készítette a táncos videót.

 

A videó sikere minden marketinges és közösségi média szakértő álma lehetne, hiszen rövid idő alatt virálissá vált, cikkünk megjelenésekor már több mint 600 megosztásnál és 80.000 megtekintésnél jár és folyamatosan növekszik a nézői és megosztói száma. A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója András Nagy Róbert érdeklődésünkre elmondta: az intézmény saját fórumain, eligazítókon, ellenőrzésekkor folyamatosan emlékeztetik az egészségügyi dolgozókat a kézmosás fontosságára, de szerették volna más formában is megfogalmazni ezt az üzenetet, ezért találták ki a műtőben táncolós videót.

A kórházigazgató elmondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint a kórházi személyzet sokszor időhiány, hanyagság vagy egyéb okok miatt nem mos kezet annyiszor és olyan módon, ahogyan kellene. A genfi oktató kórház több éve kidolgozta a helyes kézmosás öt lépését, amelyet felkarolt és ajánl az Egészségügyi Világszervezet is.

Ez szerint „először nedvesítsük meg a kezünket, használjunk meleg vizet. Szappanozzuk be a kezünket! Ehhez megfelel a közönséges, nem antibakteriális szappan is. Dörzsöljük át a kezünket legalább 20 másodpercig. Mossuk meg a tenyeret, a kézfejet, a csuklót, az ujjak közét és a köröm alatti részt is (ehhez körömkefét is használhatunk). Öblítsük le a kezünket bő, folyó vízzel. A kézmosást követően kerüljük az agyonhasznált törülközőket. Ha nem áll rendelkezésre tiszta és száraz törülköző, részesítsük előnyben a papírtörlőt, vagy a falra szerelt kézszárítót”, áll a WHO ajánlásában.

András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere | Fotó: Kovács Zsolt

András Nagy Róbert szerint a táncos koreográfiát elkészítő Molnár Enikő és tánccsoportja a helyes kézmosásnak ezt az 5 lépését mutatja be a videóba. A kampányvideót három nyelvű – magyar, román, angol – üzenettel osztotta meg a kórház: „A te kezedben van! Ments életeket, moss kezet. Mert a kezed tisztasága számít!”