A bukaresti szenátus közigazgatási szakbizottsága is elutasította kedden a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvénytervezetet. A bizottság tizenegy tagja közül csak Cseke Attila RMDSZ-es szenátor támogatta szavazatával.

A szavazás előtt a statútumot beterjesztő Kulcsár-Terza József képviselő mutatta be azt és rámutatott, hogy az autonómia nem alkotmány-, és törvényellenes, ezt több európai ország példájával illusztrálta. Hangsúlyozta, hogy nem jelent határmódosítást, sőt ha Románia Moldáviával egyesülne megkapná vele a Gagauz autonóm tartományt is. Emlékeztetett a gyulafehérvári kiáltványban a kisebbségeknek tett ígéretekre.

Kulcsár Terza József a bukaresti parlamentben | Fotó: Facebook

Cseke Attila Bihar megyei szenátor, a közigazgatási bizottság tagja a Sláger Rádió megkeresésére elmondta: felszólalásában a nyílt párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. „A román-magyar viszonyban vannak kényes témák, ilyen Székelyföld területi autonómiája, ám ezekről őszintén kell beszélni”- mondta a bihari politikus.

Kifejtette, Románia alkotmányában tíz helyen szerepel az autonómia különböző szövegkörnyezetben, például az egyetemek, vagy a helyi közigazgatás autonómiája „Székelyföld területi autonómiája intézményes garancia lehet arra, hogy egy közösség a szülőföldjén maradjon, ott erősödjön és fejlődjön.