Minden háromszéki kórház csatlakozott a hétfői, kétórás figyelmeztető sztrájkhoz. Vasile Neagovici a Sanitas szakszervezet Kovászna megyei elnöke a Sláger Rádiónak elmondta: egyre nő a feszültség, az elégedetlenség. Elsősorban a betegápolók, a takarítószemélyzet veszített az új bérezéssel, hiszen nekik a fizetéseiket nem emelték, ellenben a bérpótlékaik csökkentek. A szakszervezeti bizalmi szerint, az egészségügyi asszisztensek, az orvosok is panaszkodnak.

A sepsiszentgyörgyi kórházban és a járóbeteg- rendelőkben is beszüntették hétfőn 9 és 11 óra között a munkát. András-Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató érdeklődésünkre elmondta: a sürgősségen minden esetet elláttak, a poliklinikán is megvizsgálták a sürgős eseteket. A műtéteket viszont elnapolták és a járóbeteg-rendelőkben is későbbi időpontra hívták vissza a pácienseket.

András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere | Fotó: Kovács Zsolt

Az igazgató szerint a munkabeszüntetés anyagi kiesést jelent a kórház számára, hiszen a két óra alatt el nem végzett vizsgálatokat nem tudják elszámolni az egészségbiztosító pénztárnak. Csak a poliklinikán 30 rendelő működik, egy óra alatt egy rendelőben átlag négy beteget tudnak ellátni, két óra alatt ez összesen több mint 200 el nem számolható esetet jelent, részletezte András Nagy Róbert.

Bízik benne, hogy péntektől nem kerül sor az általános munkabeszüntetésre, bár arra is kevés esélyt lát, hogy a szakszervezetek és kormány dűlőre juthat a keddi egyeztetés során, hiszen az álláspontok között pedig nagy az eltérés. „Jogos a felháborodás. Méltánytalan a bérezés. Nem lehet, hogy egy orvosnak akkora a pótléka, mint egy nagyobb felelősségű munkát végző másik orvos alapfizetése”- fogalmazta meg a menedzser. Az adminisztratív személyzet bérét sem növelték, a beszerző milliókért vállal felelősséget, mégis kevesebbet keres, mint egy asszisztens.