Nem csak a sepsiszentgyörgyi focipályán randalíroztak a bukaresti Dinamó szurkolói, vélhetően ők voltak, akik a városhoz tartozó szotyori református temetőkertben letépték a nagy méretű székely zászlót is. Az esetről mai (szerdai) sajtótájékoztatón számolt be az MPP-s Miklós András. A városi tanács szotyori képviselője elmondta: szemtanúk beszámolója szerint hétfőn a Sepsi OSK – Bukaresti Dinamó mérkőzés előtt egy órával Brassó irányából érkezett a faluba egy bukaresti rendszámú autó, amelyben két férfi ült. Az autó megállt a református temetőkert mellett, egyikük megpróbálta levenni a magas rúdra szerelt székely zászlót, de mivel nem járt sikerrel, letépte a kék-arany lobogót, átdobta azt a kerítésen, visszaült az autóba és továbbhajtottak Sepsiszentgyörgy irányába.

A Dinamó szurkolói tépték le a szotyori székely zászlót? | Fotó: Miklós András

Miklós András elmondása szerint amikor falus-felei értesítették őt azonnal a helyszínre sietett, de már csak a letépett zászló maradványát találta, amit le is fotózott. Ugyanakkor sérelmezte, hogy többen a szemközti kocsmából tétlenül végignézték az esetet. A szotyoriak önkormányzati képviselője elmondta, nem tesznek panaszt a rendőrségen, hiszen fél éve a szomszédos Kilyénből tűnt el a székely zászló, és órákat töltöttek a rendőrségen de az esetnek nem lett következménye. Most inkább mihamarabb új lobogót helyeznek el Szotyorban is. Hozzátette: a közigazgatásilag Sepsiszentgyörgyhöz tartozó faluban három román és ugyanannyi székely zászló van kitűzve, de míg a román zászlót soha nem bántják, elvárják, hogy a székely szimbólumokat se rongálják meg.

Minden jel szerint a dinamósok előre megtervezték a provokáló akciót

Mint arról beszámoltunk a hétfői mérkőzésen a Bukaresti Dinamó több száz szurkolója rendezett botrányt a sepsiszentgyörgyi stadionban. Egyik fővárosi ultra a helyi szurkolók között meglapulva követte a mérkőzést, majd annak hosszabbításában, amikor a Sepsi OSK már 2-0-ra vezetett beszaladt a pályára, letépett egy kerítésre akasztott magyar zászlót és azzal a későn ébredő biztonságiaktól nem nagyon zavarva átrohant a pályán, belerúgott a középkezdéshez kihelyezett labdába, végül csak a másik térfélen, a dinamós szurkolók előtti részen sikerült a földre teperni.

Pályára beszaladó dinamós szurkoló zavarta meg a mérkőzést | Fotó: Dávid Attila

Az esetről Csinta Samu, a Sepsi OSK klubigazgatója a sajtónak elmondta minden jel szerint előre kitervezett akcióról van szó. A felvételeken ugyanis látszik, hogy az illető végig a hazai szurkolók között ült és leste az alkalmat. Eközben a dinamós szurkolók készítették elő a menekülési útvonalat és lazították a védőkerítést. Csinta Samu szerint a klub és az általa alkalmazott biztonsági cég felelőssége sem vehető ki a történetből. Mint arról beszámoltunk a provokáló dinamós szurkolót átadták a csendőrségnek, amely ezer lejes pénzbüntetéssel sújtotta és 12 hónapig kitiltották mindenféle sporteseményről, számolt be Adrian Stoian ezredes, a brassói csendőrség bevetési egységének szóvivője.

Kerítés szaggató dinamósok | Fotók: Dávid Attila

A bukaresti Dinamó szurkolói összesen 210 jegyet kaptak a sepsiszentgyörgyi mérkőzésre, de hétfőn a mérkőzés előtt még mintegy 40-50 rendkívül harsány társaság jelent meg a városban. Ők a stadion fele haladva hangos szóval rágalmazták a Sepsiszentgyörgy utcáin sétálókat majd a csendőrségnek kellett megfékeznie őket, hogy össze ne kapjanak a stadion előtt gyülekező hazai szurkolókkal. Bár ennek a társaságnak nem volt belépője a mérkőzésre, Diószegi László a Sepsi OSK főtámogatója mégis úgy döntött, hogy beengedik őket a dinamósoknak fenntartott szektorba és még jegyet sem kell fizetniük. Ezért cserébe abban állapodtak meg, hogy a fővárosi csoport egy jelentősebb összeggel járult hozzá ahhoz a gyűjtéshez, amit a sepsiszentgyörgyi klub és a szurkolók egy rákbeteg fiatal kezeléséhez járulnak hozzá.