Veszélyes lehet hosszú távon az a folyamat, hogy a romániai magyarság intézményrendszere a magyar kormánytól függ, fogalmazta meg a Sláger Rádió kérdésére Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere sajtótájékoztatón érdeklődésünkre leszögezte: hosszú távon kockázatos lehet, hogy a romániai magyarság a román társadalommal párhuzamos intézményrendszert épít ki Romániában, ami teljes mértékben a magyar kormánytól függ, hiszen ez bármikor összeomolhat.

„Megrögzött transzilvanista és Fidesz-párti vagyok, ezt mindenki tudja rólam, mégis látom ennek a folyamatnak a veszélyét, mert ez a rendszer bármikor összeomolhat”- mondta a polgármester. Rámutatott, az erdélyi magyarok román állampolgárok is, ebben az országban fizetik az adót, tehát a román állam kellene megoldja minden fontos problémájukat. „Mi először, és sokadszor is Bukarestbe megyünk a gondjainkkal. Ott kértük a Bolyai Egyetemet, az autonómiát. De ha ott mindig szembecsapják velünk az ajtót, nem várhatják el, hogy ezzel is le is mondunk a céljainkról. Kénytelenek vagyunk máshova fordulni, és az első, ahova mehetünk az Budapest”– részletezte az elöljáró.

Antal Árpád polgármester | Fotó: Vargyasi Levente

Szerinte ez a megoldás, azért is kockázatos, mert ha egy Gyurcsány-szerű politikus lesz Magyarország miniszterelnöke „sportot űzhet abból, hogy megvonja a határon túli magyaroktól a finanszírozást”. Meglátása szerint, legalább azt kellene elérni, hogy krízishelyzetben a román állam, az önkormányzatok átvállalhassák a magyar kormány által létrehozott intézmények finanszírozását, hogy ezek léte ne kerüljön veszélybe „ha a csapot elzárják”. Nem szabad elkényelmesednünk, itt adózunk, nem szűnhetnek meg az elvárásaink, hogy intézményeinket a román állam finanszírozza, mondta.

A sepsiszentgyörgyi politikus szerint, a román állam mindig egy körrel le van maradva, nincsenek stratégiái, hogy a kialakult helyzetet lereagálja. „Ez olyan mint a sakkban. Amikor meghozol egy döntést, számolnod kell azzal, hogy arra a másik is lépni fog. A geopolitikában nincs utolsó lépés, a 21. században a román állam nem tud sakk-mattot adni a magyar közösségnek, hiszen mindig van valamilyen válaszlépés. Van egy stratégia arra, hogy meg kell gyengíteni a magyar közösség erejét, de ennek a játéknak még demográfiailag sincs vége, hiszen az elmúlt tíz évben Székelyföldön sikerült megőrizni a pozícióinkat.

Szerinte a ideális változat az lenne, hogy nyerni tudjunk abból, hogy magyarok vagyunk Romániában. „Ne azt kapjuk meg a magyar államtól, amit elveszítünk a romántól, hanem kapjunk innen is, onnan is. Hozzunk mind a két irányból forrásokat, ne a magyar helyettesítse a románt. Így lehet elérni, hogy az oktatási rendszerünk legyen jobb, mint a romániai, a száz legjobb romániai középiskola között legyen tíz magyar. Sajnos most nem így van, a százból csak egy magyar” részletezte Antal Árpád.

Különben úgy véli az erdélyi magyarok sokkal többel hozzájárulnak Magyarország gazdaságához, mint amit a magyar kormány Erdélybe visszafordít, hiszen sokan a román állam pénzén tanultak szakmát, majd kivándoroltak, és Magyarországon kezdtek termelni.