A háromszéki önkormányzatok idén több mint fél millió lejt pályáztak a fejlesztési minisztériumtól a települések általános rendezési terveinek megújítására. Ebből az összegből 27 önkormányzat, négy város és 23 község, folytathatja vagy indíthatja el az általános rendezési tervének aktualizálását, elkészíttetését.

A törvény arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy tízévente aktualizálják, vagy készíttessék újra az általános rendezési tervet. Kovászna megyében öt önkormányzatnak van 2003 után készült általános rendezési terve: Bardóc, Gelence, Árkos, Dálnok és Zágonbárkány aktualizálta helyi építkezési szabályzatát. Kész van Uzon község általános rendezési terve, amely egy minisztériumi jóváhagyásra vár illetve Mikóújfaluban tavaly kezdtek neki a folyamatnak.

„Az általános rendezési terv középtávon meghatározza a helységek településfejlesztési irányát is, ezért is szorgalmazzuk az önkormányzatokat, hogy foglalkozzanak vele” – mondta Tamás Sándor. Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint fontos, hogy a települések megtalálják az egyensúlyt az épített örökség, a háromszéki hagyományos falukép és a 21. századi elvárások, modernizációs törekvések között.