Leállították a Sepsiszentgyörgy előpataki határában levő szemerjai erdő kitermelését. Nagy Gábor Levente az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke, aki az erdő sorsáért aggódókat képviselte, keddi sajtótájékoztatón elmondta: az önkormányzat vezetőivel, és az erdőt kezelő magánerdészet képviselőivel találkoztak, tolmácsolták az emberek aggodalmát, hiszen annak az erdőnek népjóléti szerepe van, tisztítja a vizet, védi a városrészt a széltől.

Nagy Gábor Levente az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke

A lakók 500 aláírást gyűjtöttek össze az erdő védelmében, de akár élőlánccal is megakadályozták volna a kivágását. Az önkormányzat vezetői bemutatták a 15 évre szóló, 2023-ig érvényes üzemtervet, amely szerint az erdő egyharmadát kellett volna kivágni. Eddig mintegy 10 százalékát termelték ki, a munkálat leállt, bár a terv szerint április végéig folytathatták volna, de beindult a vegetáció, és olyankor már tilos a vágás.

Nagy Gábor Levente szerint abba beleegyeztek, hogy az országútra ráhajló korhadt, veszélyes fákat kivágják. Ezt az erdészet már elindította, de a bürokratikus akadályok miatt leálltak. Az önkormányzat segítségével újra nekifutnak, megpróbálják beszerezni a szükséges engedélyeket, a rendőrség le kell zárja az utat a vágás idejére, az ott levő villanyhálózatot is le kell szerelni, majd újra vissza.