Sepsiszentgyörgy önkormányzata megemelte a határértéket, ami alatt még támogatják az ingyenes otthoni beteggondozást. A testület megszavazta, hogy májustól már nem a nettó, hanem a bruttó minimálbért veszik figyelembe, tehát akinek havi 1900 lej alatt van a jövedelme, igénybe veheti az önkormányzat által megfinanszírozott otthoni beteggondozást.

Tankó Vilmos a közösségfejlesztési igazgatóság vezetője a Sláger Rádiónak elmondta, hogy az elmúlt évben a kormány drasztikus megszorító intézkedései hozták kényszerhelyzetbe az önkormányzatot, amikor a szociális feladatokat végző civilektől, elsősorban az otthoni beteggondozástól elvették az állami támogatás jelentős részét, ezzel veszélybe sodorva a tevékenységüket.

Akkor döntötték el, hogy megfinanszírozzák azok gondozását, akiknek a jövedelme nem haladja meg a nettó minimálbért. A civil szervezetektől érkező visszajelzések alapján kiderült, ez a határérték túl alacsony, hiszen az idős, beteg emberek jövedelmének nagy része elmegy a szűkös megélhetésre, és a gyógyszerekre, mondta Tankó Vilmos.

Sepsiszentgyörgy erre az évre 200 ezer lejt különített el az otthoni beteggondozás támogatására. Jelenleg ezt a tevékenységet három szervezet végzi, a Diakónia, a Vöröskereszt és az Izabella Alapítvány, havonta mintegy félszáz egyedülálló, idős beteget látnak el otthonában.