Közvitára bocsátotta a környezetvédelmi minisztérium a medvepopuláció védelmét és a nagyvaddal való gazdálkodást szabályozó tervet. Szép Róbert a Környezetőrség államtitkári rangú főbiztosa a Sláger Rádiónak elmondta, az Országos Kutató-Fejlesztő Intézet hivatalos adatai szerint, Romániában 6800 medve él, miközben az Európai Uniós vállalásokban az ország 6000 egyed védelmét szavatolta.

Kérdés, hogy ez az adat mennyire valós, hiszen sokan vitatják, a környezetvédők szerint ennél sokkal kevesebb, mintegy négyezer nagyvad él az ország erdeiben, a vadásztársaságok szerint sokkal több, a számuk a tízezret is eléri. Ezért van szükség arra, hogy a legkorszerűbb módszerekkel megszámolják a medveállományt – részletezte a főbiztos.

Szerinte mindenképpen szükség van a beavatkozásra, hiszen a populáció önszabályozó rendszere sem működik, a közepes méretű, gyenge medvék elszaporodásával romlik a genetikai állomány. Szép Róbert szerint a kérdést prioritásként kezeli a környezetvédelmi minisztérium hiszen naponta érkeznek hírek a medvetámadásokról. Gond az, hogy az Európai Unió szakemberei ahhoz szoktak, hogy egy országban 10- 15 fős medvepopulációt kezelnek, a túlnépesedéssel nem tudnak mit kezdeni, ezért adnak ilyen tanácsokat, hogy ha a házba betör a medve, szereljenek vasrácsot, fűzte hozzá az államtitkár.

Sárkány Árpád a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke | Fotó: Kocsis B. János

Elégedett a medve védelméről és a nagyvaddal való gazdálkodásról szóló tervvel Sárkány Árpád. A Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke – aki maga is részt vett közvitára bocsátott terv kidolgozásában – a Sláger Rádiónak elmondta, hogy a tervezet egyik újdonsága, és erős pontja, hogy az élőhelyeket különböző kategóriákba sorolja, így ahol csak néhány barnamedve él teljesen betiltják a vadászatot, ám ahol túlszaporodás van engedélyezi a beavatkozást, a konfliktusos területeket, vagyis Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyéket, ahol az ország medveállományának 78 százaléka él, pedig külön kezeli.

Fontos eleme a tervezetnek, hogy a megelőzésre fekteti a hangsúlyt, tehát nem a medvetámadásokra keres megoldásokat, hiszen ha megvárják, hogy eldurvuljon a helyzet, az könnyen önbíráskodásba csap át, szögezte le Sárkány Árpád. Szerinte az is előrelépés, hogy a dokumentum kimondja, az ember élete és javainak védelme a legfontosabb szempont. Románia eddig is szakszerűen gazdálkodott, ezt bizonyítja, hogy a medvepopuláció folyamatosan növekszik, miközben a nyugati országokban „már nincs, amit megvédjenek”, mondta a Vadvédelmi Tanács alelnöke.