Ne hagyjuk az államnak az adónknak azt a részét, amit civil szervezeteknek, egyházaknak adhatunk, hívta fel a figyelmet Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az elmúlt években csökkent az adójuk 2 százalékát felajánlók száma, azaz a polgárok olyan összegeket hagytak az államkasszába, amit civil szervezetek, egyházaknak adhattak volna. Az elöljáró rámutatott: az adó 2 százalékának felajánlása nem csökkenti senki jövedelmét, hiszen azt a korábban már befizették az államnak, de egy részéről később rendelkezhetnek.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester | Fotó: Kovács Zsolt

Antal Árpád kiszámolta, hogy Sepsiszentgyörgyön 2016-ban 1.457.000 kerülhetett volna civil szervezetekhez vagy egyházakhoz, de ennek az összegnek csak 64 százalékát, azaz 946.000 lejt ajánlották fel a sepsiszentgyörgyi polgárok. Tavaly 1.617.000 lej lett volna a sepsiszentgyörgyi polgárok befizetett adójának 2 százaléka, de csak 894.000 lejt ajánlottak fel. Az elmúlt években tehát nem, hogy növekedett volna, hanem romlott az adófelajánlási hajlandóság. A sepsiszentgyörgyiek tehát több mint 800.000 lejt hagytak az államkaszába, holott csupán egy dokumentum kitöltésével ez az összeg civil szervezetekhez kerülhetett volna, amelyek gondoskodnak rólunk.

Antal Árpád arra kérte a lakosságot, hogy idén ne hagyják az államnál a tavaly befizetett adójuk 2 százalékát, van még idő májusig és rendelkezzenek adójuk egy része fölött, mindenki belátása szerint támogasson olyan civil szervezetet vagy egyházat, amelynek tevékenysége szimpatikus számára.