Bírósághoz fordul a háromszéki Sanitas szakszervezet az egészségügyben dolgozók pótlékainak csökkenése miatt. Vasile Neagovici szakszervezeti bizalmi szerint három Kovászna megyei intézményben a minimális szintnél is kisebb pótlékokat kaptak az alkalmazottak, ezért a bírósághoz fordultak, hogy kötelezzék a munkaadót a jogszabály betartására.

A mentőállomásnál dolgozók számára legkevesebb 55 százalékos pótlékot ír elő a szabályzat, ám Kovászna megyében ennél 29 százalékponttal kevesebbet kaptak. A kovásznai szívkórház alkalmazottai 25 százalékkal kaptak kisebb pótlékot a megengedett minimálisnál, a közegészségügyi igazgatóságnál hasonlóképpen az előírás szerinti legkisebb szint alatt vannak a pótlékok.

Mind a három intézmény a szaktárca által közölt 30 százalékos pótlékkeretet kellett betartsák, emiatt csökkentek a juttatások. A sepsiszentgyörgyi kórháznál még nem véglegesítették a számításokat, hogy a minimális megengedett pótlékszinttel beleférnek-e a 30 százalékos keretbe, a kilátások nem biztatók, mondta a bizalmi. A baróti és a kézdivásárhelyi kórházakban sikerült megfelelő szinten kiadni a juttatásokat, az ott dolgozók elégedettek.