Tucatnyi javaslat érkezett a sepsiszentgyörgyi, állomási tó újra hasznosítására. Tizenkét pályamunka futott be az önkormányzat által, az állomási tó rendezésére meghirdetett ötletbörzére. Az ötleteket a napokban egy bizottság értékeli, április 26-án bemutatják a lakosságnak, a fórumon a sepsiszentgyörgyiek elmondhatják a véleményüket, majd május 3-án eredményt hirdetnek, mondta el a Sláger Rádiónak Tóth Birtan Csaba.

Az alpolgármester szerint a javaslatok változatosak, van aki teljesen felszámolná a tavat, van aki megtartaná teljesen vagy csak egy részét. Az alpolgármester úgy véli, ha nem is egy teljes tervet, de több ötletnek az egyes elemeit hasznosítani tudják. Az önkormányzat pályázni fog a terület rendezésére.

Állomási tó | Fotó: Sepsiszentgyörgyi Önkormányzat Facebook oldala

A Regionális Operatív Programnál lehet pénzt lehívni a használaton kívül levő zöldövezetek hasznosítására, egyik feltétel, hogy a terület tíz százaléka beépüljön, sétányokat, futópályát alakítsanak ki, vagy játszóteret építsenek.

Az Állomás negyedben levő mesterséges tavon néhány évtizeddel korábban még csónakázni, télen pedig korcsolyázni lehetett. A víz szintje azonban folyamatosan apadt, mert az alacsonyabban fekvő Oltból kellett pumpálni, ez a kiadás nagyon megnehezítette a tó fenntartását. Tavaly annyira megcsappant a vízszint, hogy tömegesen pusztultak el a halak, akkor a tavat végleg lecsapolták.