A 12-es országút Sepsiszentgyörgyöt átszelő szakasza Oltmező utcaként ismert. A várost Brassó – Csíkszereda irányban kikerülő utcában nagy az autós forgalom, de az ott lévő bevásárló központok és intézmények miatt sok sepsiszentgyörgyi célpontja is. Ennek ellenére az Oltmező utca rosszul kivilágított, gyalog nehezen járható és autóbuszjárat sem vezet arra az útszakaszra. Ezeket a problémákat rendezi a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, miután tavaly decemberben visszavette az országos útügyi hatóságtól az Oltmező utca kezelésének hatáskörét.

A sepsiszentgyörgyi városháza tájékoztatása szerint a napokban megkezdik a közvilágítás korszerűsítését az Oltmező úton, az Olt-hídtól a város végéig, Csíkszereda irányába az út bal oldalán. A közeljövőben egy új gyalogátjárót is létesítenek a tejgyár közelében, illetve a főút mentén kihelyezett eligazító táblákat kétnyelvű táblákra cserélik.

Járhatóbbá és láthatóbbá teszik az Oltmező utcát | Fotó: Vargyasi Levente

Hozzáteszik, hogy távlati tervek közé tartozik a közvilágítás felújítása az út másik oldalán is, illetve újabb járdaszakaszokat is építenek, lecserélik az irányító táblákat és a Multi Trans Rt. közszállítási vállalat autóbuszjáratok indítását tervezi az Oltmező utcába.

A lakossági panaszokra válaszolva illetve a gyakori közlekedési balesetek miatt miután a sepsiszentgyörgyi önkormányzat átvette az utca kezelésének hatáskörét több gyalogátjárót is felfestettek illetve nemrég jelzőfénnyel ellátott táblákat is kihelyeztek azért, hogy biztonságosabb legyen az átkelés az úttesten.

Szakcégnek adják koncesszióba a sepsiszentgyörgyi közvilágítást

Ötven millió euróra lenne szükség a sepsiszentgyörgyi közvilágítás korszerűsítésére, derült ki a hétfői tanácsülésen elfogadott fejlesztési stratégiából. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat úgy döntött, hogy versenytárgyalást hirdetnek és koncesszióba adják a közvilágítás működtetését, amelyet már a nyártól átvehet egy szakcég.

Tóth Birtan Csaba alpolgármester a Sláger Rádiónak elmondta, a vezérelv az, hogy minden utcában legyen közvilágítás, a szolgáltatás legyen a lehető leghatékonyabb és rugalmasan kezelhető. Hozzátette, hogy közvilágítás korszerűsítésére 5 millió euróra pályáznak a Regionális Operatív Programban, de ennek az összegnek tízszeresére lenne szükség.

Járhatóbbá és láthatóbbá teszik az Oltmező utcát | Fotó: Vargyasi Levente

Az alpolgármester emlékeztetett, hogy az utcák felújításával párhuzamosan a közvilágítást is korszerűsítették, ám még mindig vannak utak, ahol ez nem épült ki, vagy a villanyvállalat régi oszlopain vannak a lámpák. A koncesszióba adással javítják a hatékonyságot, mert a működtető cég különböző mutatókat kell elérjen például energiatakarékos égőkre kell áttérjen.