Elutasította a bukaresti képviselőház a Székelyföld területi autonómiájáról szóló törvénytervezetet. A Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó javaslatot az RMDSZ frakció húsz tagja támogatta és további 218 képviselő ellene szavazott.

A statútum nem bukott meg, hanem csak visszautasították. A demokrácia bukott meg Romániában” – fogalmazta meg híradónknak a törvénykezdeményező Kulcsár Terza József. A sepsiszentgyörgyi képviselő szerint a román politikusok egy része látszólag nem érti a magyar közösség autonómiaigényét, „a másik része érti ugyan, de annyira gyűlöli a magyarokat, hogy nem szavazta meg a statútumot”.

Kulcsár-Terza József a visszautasítás ellenére úgy látja, jó döntés volt a tervezetet beterjesztése, mivel ezzel is „felmérte a bukaresti politikum pulzusát”, de nem adja fel a küzdelmet, további lépéseket tervez, ezekről a következő napokban számol be.

Elutasította a bukaresti képviselőház Székelyföld autonómiáját | Fotó: Facdebook/Benkő Erika

A parlamenti szavazást megelőző vitán Korodi Attila, az RMDSZ frakcióvezetője arról beszélt, hogy az erdélyi magyarság autonómiaigényét nem lehet csak úgy leseperni az asztalról, aztán pedig úgy kezelni, mintha nem is létezne, szerinte Romániának előbb-utóbb foglalkoznia kell vele.

„Párbeszédre van szükség ahhoz, hogy megértessük, hogy mi nem Románia határait akarjuk bontogatni, hanem csupán a szülőföldünkön való megmaradásunknak szeretnénk megteremteni a hosszútávon is fenntartható feltételeit. Európa-szerte számos esetben bebizonyosodott már, hogy az önrendelkező nemzeti közösségek, régiók igazi motorjai a gazdasági és kulturális életnek. Nem lenne ez másként Székelyföld esetében sem” – jelentette ki Korodi Attila.

Az autonómia tervezet szerint “Székelyföld Románián belül jogi személyiséggel rendelkező autonóm régióvá’ válna, amelynek illetékességét “a régió statútuma, törvény és a nemzetközi jog határozza meg”. “A régió döntéshozó és ügyviteli joggal rendelkezne a sajátos illetékességi területeken. Az autonóm régió területe a jelenlegi Kovászna és Hargita megyék területét, valamint a Maros megyéhez tartozó történelmi Marosszék területét foglalja magába”.