A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki a magyar állam Szabó Katit, a zágoni tornászcsillagot a párizsi nagykövetségen szerdán megtartott ünnepségen. A Franciaországban élő négyszeres olimpiai bajnoknak, kétszeres világ- és Európa-bajnoknak Áder János, Magyarország köztársasági elnökének nevében Károlyi György, párizsi magyar nagykövet nyújtotta át a kitüntetést magas színvonalú munkájáért, a tornászsportban elért kiemelkedő eredményei, utánpótlás-nevelés, illetve a sportág határon túli magyarok körében történő népszerűsítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki a magyar állam Szabó Katit

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az eseményen elmondta: „A szülőföld nevében azért javasolták Szabó Katit a magyar kormány megtisztelő díjára, mert mert rászolgált élete munkájával, az élete első felében kivívott dicsőségeivel”. Tamás Sándor szerint úgy érzik ismét előtérbe kell hozni azt a Szabó Katit, aki Romániának és a magyar nemzetnek egyszerre világszintű dicsőségeket szerzett az elmúlt időszakban. Szeretnék, azt, hogy a „szülőföldje nagykövete” legyen.”

Károlyi György, párizsi magyar nagykövet laudációjában kihangsúlyozta, az erdélyi székely-magyar olimpikon neve a hetvenes és nyolcvanas évek nemzedékeivel a minőség forradalmának egyik jelképe lett. A mi Katink születésétől versenykarrierje végéig vállalta magyarságát és tettekkel, minőséggel hagyta le azokat, akikkel összemérték” – fogalmazott a nagykövet. Szabó Kati meghatottan vette át a magyar állam kitüntetését. „Nagy megtiszteltetés ez a díj. Felemelő érzés, hogy a szülőföldem és a magyar nemzet gondol rám, és büszkén sorolnak nagyjaik közé” – nyilatkozott a tornászcsillag.