Újjáépítik a Kovászna és Hargita megyét összekapcsoló erdővidéki és udvarhelyszéki utakat. Kovászna és Hargita megyei utakat újítanak fel európai uniós támogatással, ezek finanszírozási szerződéseit írták alá csütörtökön a két megye határát jelentő Hagymás-tetőn.

A Kovászna megyei pályázat a Barót-Olasztelek-Vargyas-Hargita megyehatár közötti út újjáépítésére vonatkozik, Hargita megyében az út áthalad Kovászna megye határától Oklánd, Homoródszentmárton, Kányád és Felsőboldogfalva községeken, ahonnan rá lehet térni a Székelyudvarhelyre és a Sóvidékre vezető utakra.

A két székely megye tanácselnöke – Borboly Csaba és Tamás Sándor – aláírja a finanszírozási szerződést

A 2020-ig útjavításra felhasználható európai uniós alapokat a Kovászna megyei önkormányzat erdővidéki megyei utak és hidak teljeskörű felújítására irányítja. Két nagy pályázatról van szó, a Brassó megyei önkormányzattal már korábban aláírták a finanszírozási szerződéseket, amelynek értelmében Kovászna megyében 88 millió lejes munkálatra kerül sor Málnásfürdő – Mikóújfalu – Nagybacon – Bibarcfalva – Barót – ágostonfalvi híd közötti 33,1 kilométeres szakaszon.

Csütörtökön Hargita megyével írták alá a finanszírozási szerződéseket, amelynek köszönhetően Udvarhelyszék irányába is kinyitják Erdővidéket. Ennek a munkálatnak az értéke 47,1 millió lej, a Barót-Olasztelek-Vargyas-Hargita megyehatár közötti útszakasz újjáépítését célozza. A két szerződés összértéke több mint 135 millió lej” – ismertette Tamás Sándor háromszéki tanácselnök. 

Felzárkóztatnák Erdővidéket

Erdővidék Felzárkóztatási Programját ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke csütörtök délben Baróton a kihelyezett tanácsülés elején. Mint hangsúlyozta, a következő 3-4 évben megújul a térség úthálózata, két fontos útszakaszt európai uniós alapokból építenek újjá, kinyitva a térséget Brassó és Udvarhelyszék, Kolozsvár irányába, kormányprogramból az Ajta patakán áthaladó híd készül el, saját forrásból pedig a fennmaradó megyei utakat aszfaltozzák újra.

A két székely megye tanácselnöke – Borboly Csaba és Tamás Sándor – a megyehatáron ismerteti a beruházást

„A helyi önkormányzatok feladata egyrészt idén elvégezni azokat a munkálatokat, amelyek később akadályozhatják az útépítést, másrészt a civil szférával, vállalkozókkal, kulturális és turisztikai szakemberekkel közösen ki kell dolgozni, hogyan hasznosítják a beruházásból származó eredményeket. ” – mondta Tamás Sándor.

A márciusi soros ülésen a költségvetéskiigazítás legfontosabb tételeként 725 ezer lejt hagytak jóvá a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórháznak, ebből 250 ezer lej minisztériumi költségvetésből érkezett, csatornarendszer korszerűsítésének befejezésére és a víztisztító állomás működésbe helyezésére fordítják, a fennmaradó 475 ezer lejt a megye saját költségvetéséből adja, az összegből két altatógépet vásárolnak, ezek a korábbi pályázatban nem szereplő műtőkbe kerülnek, valamint a minisztériumtól kapott CT és MR működtetéséhez szükséges elektromos hálózat kialakítására fordítják.