Nagyösszegű, négymilliárd forintos azaz 60 millió lejes támogatást szavazott meg szerdai ülésén Magyarország kormánya a sepsiszentgyörgyi kulturális központ megépítésére. Erről Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet a művelődési centrum leendő helyszínén, a helyi közszállítási vállalat udvarán parkoló autóbuszban tartott. A város kulturális központját ott fogják megépíteni, ahol jelenleg a Multitrans vállalat elavult műhelyei és garázsai találhatók, amelyeket le fognak dózerolni.

A polgármester szerint magyar kormány három év alatt folyósítja a célirányos támogatást. A városrendezési tervre már aláírták az urbanisztikai bizonylatot, a három évig tartó építkezésnek pedig jövő tavasszal látnak neki. A korszerű épületbe költözik majd be a Tamási Áron színház, sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Művészeti Központ és a Bod Péter Megyei Könyvtár. Antal Árpád szerint ez a beruházás sokat javít Sepsiszentgyörgy arculatán, hiszen a lerobbant garázsok és műhelyek helyére modern épület kerül, és így a helyi művelődési intézményeknek 21. századi körülményeket tudnak biztosítani.

Autóbuszban tartott sajtótájékoztatón jelentették be a város új művészeti központjának építését | Fotó: Vargyasi Levente

A budapesti kormány ugyancsak szerdai ülésén hagyott jóvá 150 millió forintos (2,2 millió lejes) támogatást a sepsiszentgyörgyi Keresztes-ház felújítására. A Kós Károly által tervezett belvárosi műemlék épületet négy évvel ezelőtt vásárolta meg egymillió lejért a város. A restauráláshoz szükséges tervek már elkészültek, így idén el is kezdődhet a felújítás. A polgármester elmondta, a felújított műemlék épületet a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi fiókja fogja használni.

Megújítják a sepsiszentgyörgyi közszállítást!

Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szerint az év végéig leadják azt a 17 millió euró értékű pályázatot, amelynek egyik főtétele 12 darab új elektromos busz vásárlása, valamit a Multitrans vállalat székhelyének elköltöztetése a szépmezői Ipari Park területére. Terveznek még autóbuszok követési pontosságát szolgáló rendszert és az utasok kényelmét szolgáló intézkedéseket is, mint például az internetes jegyvásárlás vagy a korszerű buszmegállók. Emellett új járatokat és megállókat létesítenének a város azon területein, utcáin, ahol eddig nem volt elérhető a közszállítás. Az újítások célja, hogy a tömegközlekedés kényelmes és kiszámítható legyen, és minél több lakos használja.

Tittesz Zoltán a közszállítási vállalat igazgatója, Tóth Birtan Csaba alpolgármester és Antal Árpád polgármester | Fotó: Vargyasi Levente

Tittesz Zoltán, a Multitrans vállalat igazgatója emlékeztetett, hogy Sepsiszentgyörgyön már 1973-ban indult tömegközlekedéssel foglalkozó vállalat és 1997-ben alakult a jelenleg 49 alkalmazottat foglalkoztató részvénytársaság. A sepsiszentgyörgyi közszállítást 12 autóbusz, 19 sofőrrel biztosítja 20 vonalon, amelyből 4 fővonal (1-es, 2-es, 3-as és 4-es járatok). Az autóbuszok élettartama megközelítőleg 18 év, ezek munkanapokon 1500 km-t, míg hétvégén és ünnepnapokon közel 700 km-t tesznek meg. Tavaly összesen 480.000 km-tettek meg a sepsiszentgyörgyi autóbuszok.

A Multitrans közszállítási vállalat felszámolás előtt álló székhelye | Fotó: Vargyasi Levente

A Multitrans vállalat igazgatója szerint, az utazások száma az elmúlt évben növekvő tendenciát mutat, a tavalyi évre megközelítőleg 2,5 millió utazást számoltak összesen. Míg az éves jegyeladások száma csökkent, addig a bérletek eladásának száma 30 százalékkal növekedett, ez annak is tudható be, hogy a lakók rájöttek, érdemesebb bérletet váltani. Egy utazás 2 lejbe, a havi bérlet pedig 60 lejbe kerül.