A tavaszi mezőgazdasági kampány előtt a háromszéki gazdák számba vették a mezőgazdaság és állattartás problémáit, a szakintézmények vezetői beszámoltak az éppen futó támogatási programokról és díjazták a tavaly kiemelkedő eredményeket elérőket.

Több mint 200 gazda és intézményvezető gyűlt össze Ozsdolán az idei, 6-ik gazdatalálkozón. A Kovászna megyei Szarvasmarhatartók Egyesületének elnöke Ötvös Mózes a gazdák közti összefogás szükségességét hangsúlyozta. Elhangzott, hogy az egyesület kiemelkedő és felelősségteljes munkát végez, hiszen az országban 200.000 szarvasmarha van tejkontroll alatt, ebből 2000 állat Háromszéken van, vagyis jó a genetikai állomány.

Házias termékeket kínáltak az ozsdolai gazdatalálkozón | Fotó: Könczei Csaba

Az APIA megyei igazgatója, Marius Popica arra hívta fel a gazdák figyelmét, hogy idén sem hosszabbítják meg a szubvenciók igénylésének határidejét, ezt május 15-ig kérvényezni kell. Az igazgató rossz hírt is közölt az állattartókkal, ugyanis a támogatások összesítésekor kiderült, hogy a vártnál nagyobb az állatlétszám így több jogosult között kell szétosztani a rendelkezésre álló pénzkeretet, így akik már megkapta a tavalyi támogatást, annak vissza kell adnia belőle.

Könczei Csaba, a Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője a jelenleg futó mangalica és báznai sertés-, a gyapjú- és paradicsomtermesztési programokat ismertette. Az ozsdolai gazdatalálkozón díjazták a tavaly kiemelkedő eredményt elért gazdákat, illetve intézményvezetőket is.