Háromszéken is lendületet adott a paradicsom termelésnek a mezőgazdasági minisztérium támogatási programja, mutatott rá a Sláger Rádió érdeklődésére Könczei Csaba. A Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint bár Háromszék éghajlati adottságai miatt nem hagyományos paradicsom termő vidék, a tavalyi programban részt vevő 3 gazda sikerén felbuzdulva idén tucatnyi – csernátoni, kézdivásárhelyi, torjai, szörcsei és nagypataki – gazda vág bele a paradicsom termesztésbe.

Több éven keresztül igénybe vehető, évi 3 ezer eurós vissza nem térítendő támogatásban részesítik azokat, akik legkevesebb 10 áras üvegházban vagy fóliasátorban termesztenek paradicsomot és a termény értékesítését a primőr kerti zöldségekből hiányt jelentő téli és kora tavaszi hónapokra időzítik.

Könczei Csaba a háromszéki Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője | Fotó: Kovács Zsolt

Tavaly három gazda a november – decemberi értékesítési időszakot célozta meg mivel a hosszú, meleg ősz segítette őket. Idén viszont megszokottnál melegebb telet kihasználva egy termelő megpróbálkozik a január – május közti termeléssel és értékesítéssel is. A programra még lehet jelentkezni a Mezőgazdasági Igazgatóságnál.