Testvérmegyék és testvértelepülések támogatását kérte Kovászna Megye Tanácsának elnöke háromszéki polgármesterekkel közösen az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés érvényességéhez szükséges egymillió aláírás összegyűjtésében. Összesen 141 magyarországi és felvidéki testvértelepülés, testvérmegye vezetőjét szólították meg levélben, azt kérve, hogy álljanak ki az erdélyi magyarokért, közösségükben gyűjtsenek támogatói aláírást.

Célunk: európai uniós védelmet biztosítani az őshonos nemzeti kisebbségek számára. Azt kérjük, hogy az EU fordítson nagyobb figyelmet a kisebbségvédelemre, biztosítson anyagi forrásokat az anyanyelvhasználatra, ismerje el a regionális és kisebbségi nyelvek létét és fontosságát, támogassa a jó gyakorlatok átültetését. Ez a magyar nemzet, és minden európai kisebbség számára létkérdés. Erdélyben már összegyűjtöttünk 277.500 ezer aláírást, de ennél többre van szükség. Döntő jelentőségű lehet az ügy szempontjából, ha testvérmegyéink, testvértelepüléseink lakóit is közös nemzeti ügyünk támogatói között tudhatjuk” – fogalmazott a levélben Tamás Sándor.

Hétfőn teljesült a Minority Safe Pack európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés érvényességének egyik feltétele: összegyűlt az EU hét tagállamban az Európai Bizottság által korábban megállapított minimális számú támogatói aláírás. Dánia volt a hetedik ország, ahol sikerült meghaladni a kvótát. Szintén hétfőn gyűlt össze a szükséges kvóta Horvátországban is.

Mint ismert, ahhoz, hogy az EB nyilvántartásba vegye az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és az RMDSZ által indított polgári kezdeményezést 2018. április 3-ig minimum 1 millió aláírásnak kell összegyűlnie. További feltétel, hogy a kezdeményezés aláíróinak legalább 7 uniós tagállamból kell érkezniük, a Brüsszel által megállapított lakosságarányos kvóta szerint. Az egyik feltétel hétfőn már teljesült. Az aláírások összesített száma átlépte a 900 ezret, így a hátramaradó két hét alatt már kevesebb mint 100 ezer aláírásra van szükség. A kezdeményezést a jogaink.eu oldalon lehet aláírni.