A háromszéki tanulók 2,7 százalékának van orvosi felmentése testnevelésből, pontosan 704 gyerek nem tornázik, mert egészségi állapota azt nem teszi lehetővé, számolt be Farkas Csaba. A Kovászna megyei testnevelés tanfelügyelő szerint, a fiatalok nem mozognak eleget, és ezt az egészségi állapotuk is megsínyli.

A tanfelügyelőség adatai szerint, 560 városi, és 144 vidéki diákot mentettek fel, a legtöbb fiatalnak a középiskolában van orvosi igazolása arról, hogy nem tornázhat, és többen vannak lányok, mint fiúk. Farkas Csaba rámutatott, nem lenne szükség a teljes felmentésre, az orvos csak bizonyos típusú gyakorlatok elvégzését nem javasolja különböző betegségek esetén. A tanfelügyelő szerint a testnevelő tanárok egy része nem tudja elég vonzóvá tenni a tevékenységeket, ha túl szigorú, gyenge jegyeket ad, azzal elriasztja a diákokat.

Farkas Csaba szerint hiányos az iskolákban a sportfelszerelés. Középiskolában különösen a lányoknál gondot jelent, ha nincs lehetőség arra, hogy a testnevelés óra után lezuhanyozzanak, ám ezt sem tudják minden tanintézetben biztosítani. Farkas Csaba szerint előfordult, hogy a diák azt sem tudta, mi áll az orvosi igazolásában, kérdésre azt válaszolta fáj a dereka, miközben a felmentésben az szerepelt, hogy rövidlátó.