Indoklás nélkül elutasította a székelyföldi autonómia-statútumot a képviselőház közigazgatási bizottsága. A bizottság 21 tagja az elutasítás mellett voksolt, csak a két RMDSZ-es tag, Márton Árpád és Csoma Botond szavazott az elutasítás ellen.

A bizottság ülésére Kulcsár-Terza József képviselőt is meghívták a tervezet beterjesztőjeként, ő pedig meghívta Izsák Balázst a autonómia- statútumot kidolgozó Székely Nemzeti Tanács elnökét.

A háromszéki képviselő a Sláger Rádiónak elmondta, a közigazgatási bizottság elutasítása az ügyrenden nem változtat, a tervezet járja tovább a törvényalkotás útját, jövő héten az emberjogi bizottságban kerül napirendre, majd a jogi bizottság is kell véleményezze. A parlament honlapja szerint, legkésőbb május 21-ig a plénumban is meg kell vitassák.

Kulcsár-Terza ismertette a tervezetet, hangsúlyozta, hogy Székelyföld számára területi, és nem etnikai autonómiát javasol a statútum, hogy ez nem jelent határmódosítást, az ország területén belül jönne létre. Elmondta, a közigazgatási bizottság ülésén, meglepő módon nem volt „cirkusz” és méltatta, hogy az RMDSZ az ígéretéhez híven kiállt a tervezet mellett.

„Ha egyebet nem, összefogást tanulhatunk a románoktól. A magyar szervezetek, akárcsak ez esetben is, együtt kell kiálljanak a statútum mellett”- vonta le a következtetést Kulcsár- Terza József.