Koncertek, kiállítások, irodalom, humor és színház, eseményekben gazdag kínálatot sorakoztat fel az idei Szent György Napok kulturális hete. Hagyományok szerint a sepsiszentgyörgyi városnapok két részre tagolódik, szombattól csütörtökig tartó kulturális hétből, amikor a művelődési intézményekben zajlanak az események, majd a péntektől vasárnapig tartó fesztivál hétvége, amikor a szabadtéri színpadok előadói szórakoztatják a közönséget.

Idén az április 21 és 29-e között sorra kerülő 27. Szent György Napok szervezői kedden sajtótájékoztatón ismertették a kulturális hét programját. Knop lldikó programkoordinátor szerint most főként azokat az eseményeket népszerűsítik, amelyek fizetősek és még kaphatóak kedvezményes árú jegyek, amelyeket a termek befogadó képességének 20 százalékáig tartanak fenn. Egyébként a legolcsóbb belépő 7 lej a bábszínházi előadásokra, míg a legdrágább 40 lej egy színházi előadásra.

A fesztivál szezont indító, Erdély legnagyobb városünnepeként számon tartott Szent György Napok idén április 21-én, szombaton egy nagyszabású helyi produkcióval veszi kezdetét. A Krisztus Király katolikus templomban sorra kerülő nyitóhangversenyen Carl Orff – Carmina Burana zeneművét három zenekar, öt kórus és három szólista adja elő, a brassói Steffen Schlandt vezényel. Erre a kedvezményes jegyek már elfogytak, mondta Knop Ildikó.

Április 22-én, vasárnap a bukaresti Gyermekopera mutatja be az Onix és Barton története című előadását, amelyet családoknak ajánlanak. Szintén vasárnap a budapesti Kampec Dolores világzenét játszó együttes koncertezik. Április 23-án, hétfőn a Dumaszínház két tagja Mogács Dániel és Beliczai Balázs stand up comedy műsorral szórakoztatják a háromszékieket. Április 24-én, kedden a budapesti Orlai Produkciós Iroda mutatja be a Love, love, love című színházi előadást, míg a temesvári Csiky Gergely Magyar Színház a Wiener Waltzer című bűnügyi komédiát viszi a városnapok színpadára.

Knop Ildikó, Czimbalmos Csaba és Péter Orsolya | Fotó: Kovács Zsolt

Április 25-én, szerdán a sepsiszentgyörgyi Mácsafej zenekar tart jubileumi koncertet, míg az Andrei Muresanu Színházban Shakespeare – Lear adaptációját adják elő. A sepsiszentgyörgyi Voces női kar új műsorával swing és beat dalokkal koncertezik. A programkoordinátor szerint azért nem lesz hangsúlyos a színházi kínálat, hiszen a városnapokat követően kezdődik a Reflex nemzetközi színházi fesztivál.

A Cimborák bábszínház vezetője, Péter Orsolya a gyerekprogramokat ismertetve elmondta: idén iskolaidőre esik a városnapok kulturális hete, ezért főként szervezett csoportoknak kínálnak foglalkozásokat, de természetesen lesznek szabad előadások is. Három bábszínházi társulatot hívtak meg. A pécsi Márkus színház két előadással érkezik: a Hős Miklós című darabot 7 éven felüli gyerekeknek ajánlják, míg a Meskete egy interaktív színházi játszóház lesz.

A szatmári színház bábtagozata pedig a Mosó Masa Mosodája című, 3 éven felülieknek ajánlott darabot viszi a városnapokra. A kolozsvári Puck bábszínház román tagozata pedig a Három kecskegida című produkcióval érkezik Sepsiszentgyörgyre. A tavalyi közönség kedvenc Écsi Gyöngyi a Teremtés mese című előadását mutatja be, de a házigazda Cimborák bábszínház is készül két produkcióval.

A sepsiszentgyörgyi városgazda, Czimbalmos Csaba felhívta a vásári árusok, kézművesek, lacikonyhások figyelmét, hogy március 26-ig nyújthatják be zárt borítékos ajánlatukat a helyek bérlésére. Hozzátette: idén sem lesz „bóvlivásár”, csak kézművesek, őstermelők, lacikonyhások

bérelhetnek helyeket. Hozzátette: tavalyhoz képest nem emelték a terület béreket, így a kézműveseknek, őstermelőknek kedvezményes, négyzetméterenként 15 lej az induló ár, a lacikonyhások négyzetméterenként 90 lejes kikiáltási ártól licitálhatnak, a lángos, fagyi árusok négyzetméterenként legalább 200 lejt kell befizessenek három napra. A Szent György Napi vásárról bővebbet a www.sepsi.ro oldalon találnak.