Bár úgy tűnt, hogy a jogerős bírósági ítéletnek érvényt szerző, három évvel ezelőtti végrehajtás során pont került a árkosi kastély visszaszolgáltatásának ügyére, a pereskedés tovább folytatódik.

Csütörtökön a Kovászna megyei törvényszéken zajlott az egyik per első tárgyalása. Ez alkalomból Kincses Előd ügyvéd, a tulajdonos Jankovich-Bésán család jogi képviselője, és az egyik örökös Jankovich-Bésán Elemér tartottak sajtótájékoztatót. Kincses Előd elmondta, a Legfelsőbb Bíróság jogerős döntése alapján szolgáltatták vissza a kastélyt az örökösöknek, ennek 2015-ben végrehajtó szerzett érvényt.

Azóta mégis több per indult, egyrészt megkérdőjelezve a visszaszolgáltatást, másrészt kárpótlást követelve a tulajdonosoktól, amiért az állam a hatvanas-hetvenes években befektetett az ingatlanba. A pénzügyminiszter civil pert indított a kárpótlásért, ebbe ma beszállt a művelődési szaktárca is. Több millió eurós kártérítést követelnek. Kincses szerint, a kastély nem ér annyit. Egy másik perben a visszaszolgáltatás jogosságát vonják kétségbe, arra hivatkozva, hogy a fasiszta rendszerek, az Antonescu vagy a Horthy rezsim kiszolgálóinak nem jár vissza semmi.

Legújabb állításuk, hogy a Jankovich-Bésán család nem is létezik. A sajtótájékoztatón jelen lévő Jankovich-Bésán Elemér a Szentkereszty család leszármazottja elmondta, nem érti az ellenségeskedést, kulturális központot működtetnének a kastélyban.