Ráduly István háromszéki prefektus bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdeményezett a megvásárlásról a Fogolyán-család örökösével, akinek néhány éve visszaszolgáltatták a Sepsiszentgyörgy főterén lévő, egykori családi ház egyhatod részét. A Fogolyán-ház tulajdonán és használatán jelenleg a Kovászna megyei prefektúra és Szotyori Nagy Áron örökös osztozik.

A prefektus elmondta: kérésére a belügyminisztérium jóváhagyását adta, hogy egy előzetes értékbecslés alapján tárgyalásokat kezdeményezzen a társtulajdonossal az épületrész megvásárlásáról. Ráduly István szerint jelenleg akadályozza, hogy ha az épületen bármilyen javítást, beruházást akarnak megvalósítani, ahhoz jóváhagyást kell kérni a társtulajdonos, Szotyori Nagy Árontól, akinek anyagilag is megterhelő, hiszen sokat kell fizetnie a prefektúrának azokért a beruházásokért, amelyeket az elmúlt két évben az épületen végeztek – mondta a prefektus.

Ráduly István azt ígérte a belügyminisztériumnak, hogy ha biztosít költségvetést az épületrész megvásárlására, akkor a prefektus annak az összegnek a háromszorosát pályázza meg európai alapokból az épület felújítására és korszerűsítésére. Hozzátette: a társtulajdonos, Szotyori Nagy Áron egyelőre nem akarja eladni tulajdonrészét de folytatják a tárgyalásokat.

Ráduly István háromszéki prefektus | Fotó: Kovács Zsolt
Ráduly István háromszéki prefektus | Fotó: Kovács Zsolt

Az örökös három évtizednyi pereskedés után kapta vissza családja egykori vagyonának egy részét

A Sepsiszentgyörgy főterén lévő Fogolyán-házat Szotyori Nagy Áron dédnagyapja, egy jómódú kereskedő építette 1872-ben, majd néhány évvel később nagyapja, a neves orvos Fogolyán Kristóf épített mellette egy többszintes épületet, amit szanatóriumnak szánt. A kommunizmusban viszont úgy a családi házat mint a szanatóriumot államosították. Az épület a Román Kommunista Párt (RKP) megyei székháza lett, a rendszerváltás után pedig a Kovászna megyei prefektúra vette birtokába és használja ma is. A mellette lévő szanatórium épületét korábban a megyei tanács használta.

Szotyori Nagy Áron ingatlan-visszaigénylési kálváriája három évtizedig tartott és a pereskedések során a visszaigényelt ingatlanok és földterületek csak egy részét kapta vissza. A Fogolyán-ház mintegy ötszáz négyzetméternyi alapterületű épületből a Szotyori család 125 négyzetmétert kapott vissza megosztásos alapon a prefektúrával közös ingatlanban. Szotyori Nagy Áron a prefektúra jelenlegi székházának két helységében egy kis múzeumot rendezett be ősei emlékére, a kiállított tárgyak között dokumentumok, fényképek, bútordarabok és személyes tárgyak, például az orvosi köpeny és orvosi műszerek, amelyek a nagyapjáé voltak, akinek a nevéhez fűződik a sepsiszentgyörgyi kórház építése, akinek nevét ma a megyei sürgősségi kórház viseli.