Egyes román egyesületek bojkottálják a Szent György Napokat. Nem hoz előadókat az idei városnapokra az Astra Egyesület. Közleményükben kifejtik, a bojkottal tiltakoznak a városvezetés döntése ellen, hogy az általuk meghívott népdalénekest nem engedik fel a főtéri nagyszínpadra. Úgy értékelik, hogy a városvezetés semmibe veszi a román adófizetőket.

A városvezetés szintén közleményben fejtette ki álláspontját a bojkottal kapcsolatban. Kifejtik, sajnálattal vették tudomásul az Astra egyesület döntését és elmagyarázzák, hogy a színpadok tematikai leosztásánál soha nem a nyelvi, hanem a műfaji sajátosságokat vették figyelembe. A főszínpadon a mainstream együttesek, a Közösségi színpadon a helyi fellépők, a Kultúrkertben a népzene, a dzsessz és világzene képviselői lépnek fel, az Ifjúsági színpadon pedig az újhullámosok.

Idén az egyedüli változás, hogy a Közösségi Színpadot a Szent György térről a meghittebb, családiasabb 1956-os emlékparkba költöztetik. Értelmezhetetlennek tartják a román civil szervezet állítását, hogy a Sugás áruház előtti színpad a „román fellépőké” lett volna, hiszen minden színpadon mindig volt magyar és román fellépő. A közösségi színpadon tavaly 13 helyi román gyerekcsoport mellett 12 magyar csoport lépett fel, a nem helyi előadók aránya pedig 4 román és 8 magyar volt. Hangsúlyozzák, az román civil szervezet meghívottjának felajánlották, hogy lépjen fel a Kultúrkertben, ám ettől elzárkóztak, de a javaslat még mindig áll.