A szociális szolgáltatások kormány által megszabott standard költségei a valós kiadások alig 55 százalékát fedezik, mutatott rá Vass Mária. A háromszéki Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője szerint minden évben a megyei önkormányzat pótolja ki a hiányt és a helyi önkormányzatok járulnak hozzá a gyerekvédelmi és fogyatékkal élők intézményeinek fenntartásához.

Vass Mária szerint Kovászna megyében 1052 felnőtt és kiskorú ellátott van a rendszerben, számukra 26 szolgáltatást biztosítanak. A helyi önkormányzatok a településükről származó ellátottak alapján kell a hozzájárulást fizessék, a fenntartási költségek 10 százalékát.

Kovászna megyében 885 árva vagy elhagyott kiskorú van, közülük 239 hivatásos nevelőszülőnél, 309 bentlakásos elhelyezésben, 337 családi elhelyezésben, továbbá 42 kiskorú látogatja a nappali központokat, 81 fogyatékkal élő kiskorú a rehabilitációs központokat, 44 felnőtt fogyatékkal élő személy van bentlakásos otthonban.

A megyében összesen 5981 fogyatékkal elő szerepel a nyilvántartásokban. A megyei önkormányzat fenntartásában működik a hídvégi öregotthon, amely 84 idős személynek biztosít bentlakást.

Tamás Sándor megyei tanácselnök szerint gond az, hogy a kormány a szociális feladatokat rendre az önkormányzatokra hárítja, de anyagi forrásokat nem biztosít.