Sepsiszentgyörgyön marad a női kosárlabda kupa, döntött a Román Kosárlabda Szövetség. Mint arról beszámoltunk a Sepsi Arénában megszervezett női kosárlabda nyolcas döntőt követően a szatmárnémeti csapat fellebbezést nyújtott be a házigazda Sepsi SIC ellen és a zöld asztalnál próbálta megszerezni a serleget.

Mint ismert a kupadöntőt követően a szatmárnémeti csapat ügyvédje, Sergiu Gherdan beadványában arra hivatkozott, hogy a Sepsi SIC nem tartotta be azt a szabályt, amely megszabja, hogy hány amerikai és európai játékossal rendelkezhet egy csapat. A szabályban az szerepel, hogy a FIBA Európa kupában résztvevő együttesnek legtöbb 6 idegenbeli játékosa lehet (3 nem európai és 3 európai). Ezzel szemben a Sepsi SIC játékos keretében 2 amerikai – Adrienne Webb és Tyaunna Marshall – illetve 4 európai – a svéd Natalie Fontaine és Danielle Hamilton-Carter, a fehérorosz Marina Kress és a horvát Ruzica Dzankic – szerepelt.

A háromszoros kupagyőztes Sepsi SIC kosárlabdaklub menedzsere Rusz István már akkor rámutatott, hogy a nézeteltérés abból adódik, hogy a Román Kosárlabda Szövetség pontatlanul vette át a nemzetközi szövetség szabályzatát. Annak lényege ugyanis az, hogy az európai játékosok javára csökkentsék az amerikaiak számát, tehát a szabályozás valójában legtöbb háromban szabja meg az amerikai játékosok számát, viszont a csapat leigazolhat akár 6 európai játékost is. Hozzátette, hogy ebben az elvben egyeztek meg a női kosárlabda csapatok vezetőinek marosvásárhelyi ülésén is, csakhogy ezt követően a szabályzatot tévesen fogalmazta meg a Román Kosárlabda Szövetség.

Pezsgővel locsolják a kupagyőztes csapatot | Fotó: Kovács Zsolt

A szatmáriak fellebbezése ügyében szerdán hozott döntést a Román Kosárlabda Szövetség szakbizottsága. A háromtagú szakbizottság egyhangúan úgy döntött, hogy visszautasítják a szatmáriak fellebbezését. Megállapították, hogy a Sepsi SIC 4 európai és 2 amerikai idegenlégióssal állt pályára, de elismerték, hogy tévesen volt megfogalmazva a kupadöntő szabályzata, amelynek lényege, hogy a nem európai játékosok számát limitálják, nem pedig az európai játékosokét. Rámutatnak, hogy ebben az elvben egyeztek meg a klubvezetők is, amit egy nyilatkozatában elismert Florin Muresan a szatmári klub menedzsere is. A Román Kosárlabda Szövetség szerdai döntése ellen a szatmári csapat 48 órán belül fellebbezhet.