Háromszéken hiánycikk az urbanisztikai szakember. Mindössze tíz községnek van főépítésze és a városokban sem sokkal jobb a helyzet, Kovászna városának egy éve nincs főépítésze, Kézdivásárhelyre ideiglenesen hat hónapra helyeztek át egy szakembert, miután a többször meghirdetett főépítész-állásra nem jelentkezett senki.

Azokon a településeken, ahol van főépítész a polgármester kiállíthatja az engedélyt a lakóházak építésére, lebontására, átalakítására, ahol viszont nincs szakember, a megyei önkormányzat munkatársai vállalják át ezt a feladatkört. Kovászna Megye Tanácsa idén 31 helyi önkormányzattal írt alá megállapodást, ennek értelmében a megyei önkormányzat bocsátja ki az építkezési, bontási engedélyeket, az urbanisztikai bizonylatokat.

Tamás Sándor tanácselnök szerint ezáltal bonyolultabb az engedélyek beszerzése, hiszen a falvakból be kell utazni a megyeszékhelyre benyújtani a dokumentációt. Ezt úgy próbálják orvosolni, hogy három kistérség falvai – Erdővidék, Olt- mente és Felsőháromszék- közösen próbálnak egy-egy megfelelő végzettségű szakembert alkalmazni.

Kovászna Megye Tanácsa tavaly 683 urbanisztikai bizonylatot, 23 bontási engedélyt, 246 építkezési engedélyt adott ki, 56 Övezeti Településrendezési Tervet (PUZ), 1 Általános Településrendezési Terv (PUG) hagyott jóvá.