Még kedden lehet véleményezni a képviselőház honlapján Székelyföld autonómia statútumát, azt követően az alsóház szakbizottságai véleményezik a törvénytervezetet és következik a plénumbeli vita. A háromszéki magyar politikai szervezetek vezetői közös hétfői sajtótájékoztatójukon mondtak véleményt a bukaresti parlamentbe benyújtott törvénytervezetről.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómia statútumát tavaly decemberben Kulcsár Terza József az MPP háromszéki elnöke, RMDSZ képviselő nyújtotta be a bukaresti parlamentbe. Hétfői sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: a továbbiakban arra számít, hogy sikerül párbeszédet kialakítani a román közösség képviselőivel, hiszen nem lehet úgy politizálni, hogy itthonról üzengetünk, Bukarestben kell elmondani, hogy mit akar a székelység. A háromszéki polgári párti politikus fontosnak tartja, hogy kialakuljon egy párbeszéd a téma kapcsán, hiszen az ami eddig zajlott a román hírtelevíziókban az nem volt korrekt.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, az RMDSZ helyi elnöke rámutatott: nem kérdés, hogy miként fog szavazni az RMDSZ, egyértelmű, hogy a parlamentben támogatni fogják a kezdeményezést. Hozzátette: az lett volna szerencsés ha az RMDSZ-MPP közös autonómia statútum került volna a bukaresti törvényhozásba, lehet, hogy már korábban be kellett volna azt nyújtani és jobban örült volna, ha a teljes RMDSZ frakció megjelent volna kezdeményezőként. Most viszont a benyújtott tervezet mögé kell felsorakozni és minél több román partnert szerezni. „Azzal megyünk előre ami közös és nem ami szétválaszt”, mondta Antal Árpád.

Összefogtak a háromszéki magyar politikusok! (balról jobbra) Ferencz Csaba SZNT, Szakács Zoltán EMNT, Bálint József EMNP, Kulcsár Terza József MPP, Izsák Balázs SZNT, Antal Árpád és Tamás Sándor RMDSZ, Gazda Zoltán SZNT.

Az RMDSZ háromszéki elnöke, a Kovászna megyei önkormányzat vezetője, Tamás Sándor szerint is az lett volna kívánatos, ha a közös RMDSZ-MPP statútumot nyújtották volna be. Tamás Sándor ugyanakkor arra kérte a kezdeményezőket, hogy vizsgálják meg alaposan a parlamentbe benyújtott autonómia statútumot, hiszen a felsőháromszéki Bereck község hiányzik Székelyföldből, ezt korrigálni kell a mellékletben mielőtt mások veszik észre ezt a hiányosságot.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszéki elnöke, Bálint József úgy vélekedett: „a néma gyermeknek anyja sem érti a szavát”, vagyis a román parlamentben csak arról tudnak tárgyalni, ami be van nyújtva. Ez az autonómia tervezet most legalább be van nyújtva, mondta a néppárti politikus.

Mint arról beszámoltunk: a képviselőház honlapján március 6-ig lehet tanulmányozni és véleményezni az autonómia statútumot, amelyet a román kormánynak és a törvényhozói tanácsnak február 26-ig volt ideje véleményezni. A közvitát követően a képviselőház szakbizottságai tárgyalnak a tervezetről és remények szerint még a tavaszi ülésszak folyamán a plénumbeli vitára is sor kerül, mondta a kezdeményező Kulcsát Terza József.

Kulcsár Terza József abban bízik, hogy kialakul egy párbeszéd és el tudják magyarázni, hogy az autonómia nem jelent határmódosítást. A háromszéki politikus szerint a törvénytervezetet nem tudják „elfektetni” a bukaresti parlametben, hiszen ez kétházas jogszabály, ezért ha 45 nap alatt nem kerül sor a parlamenti vitára, akkor hallgatólagosan elfogadottnak tekinthető.