A marosvásárhelyi székely szabadság napi felvonuláson való részvételre szólították fel szimpatizánsaikat a háromszéki magyar politikai szervezetek. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) sepsiszentgyörgyi székházában szervezett sajtótájékoztatón egyaránt jelen voltak az RMDSZ, az MPP, az EMNP és EMNT és a szervező SZNT háromszéki vezetői, akik rámutattak: fontosnak tartják, hogy idén a Románia Erdéllyel való egyesülésének centenáriumi évében a magyar politikai szervezetek egységesen nyilvánítsák ki a székelyföldi autonómia iránti igényüket.

Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnöke, Antal Árpád emlékeztetett, hogy napra pontosan öt évvel ezelőtt ugyanígy együtt foglaltak állást a politikai szervezetek háromszéki vezetői és akkor volt a legsikeresebb a március 10-i, marosvásárhelyi felvonulás, amikor 30.000 ember vonult fel jó hangulatban, ekkor sikerült elérni a nyugati kancelláriák ingerküszöbét is. Hozzátette: az idei esztendőben is fontos, hogy a magyar politikai szervezetek azt üzenjék, hogy fontos ügyek mentén össze tudnak fogni. „Félelemre és nemekre nem lehet jövőt építeni! Magabiztosan mehetünk Marosvásárhelyre, ahol otthon vagyunk és a felvonulás a marosvásárhelyi emberek önbizalmát erősíti”, nyilatkozta Antal Árpád, aki bízik benne, hogy sok háromszéki, sepsiszentgyörgyi vesz részt a szombati eseményen, amelyen sok marosvásárhelyi vesz majd részt.

Az RMDSZ háromszéki elnöke, Tamás Sándor emlékeztetett, hogy a Székely Nemzeti Tanácsnak azok a megmozdulásai voltak a legsikeresebbek, amelyekre az RMDSZ is mozgósította a szimpatizánsait. A 2013-as székely szabadság napja majd a székelyek nagy menetelése mind nemzetközi visszhangot váltott ki, ezért idén is hasonló nagyszabású rendezvényre van szükség. A háromszéki RMDSZ vezetők nem csak jelenlétükkel, hanem szervezési kapacitással is részvételre biztatják szimpatizánsaikat. Tamás Sándor leszögezte: ez nem háromszéki partizánakció, hiszen a részvételt és mozgósítást is egyeztették Kelemen Hunor szövetségi elnökkel, aki támogatja a kezdeményezést, ugyanakkor arra kéri a szervezőket, hogy próbálják mellőzni azokat a személyeket és szlogeneket, amelyek nem illenek az eseményhez és moderálják az egyik vagy másik politikai szervezet ellen irányuló zavaró kijelentéseket.

Összefogtak a háromszéki magyar politikusok! (balról jobbra) Ferencz Csaba SZNT, Szakács Zoltán EMNT, Bálint József EMNP, Kulcsár Terza József MPP, Izsák Balázs SZNT, Antal Árpád és Tamás Sándor RMDSZ, Gazda Zoltán SZNT.

Erre a felvetésre válaszolva, Izsák Balázs a szervező Székely Nemzeti Tanács elnöke leszögezte: egyetért abban, hogy senkinek emberi méltóságát nem szabad megsérteni, ezért arra kér minden résztvevőt, hogy megnyilvánulásaikban kerüljék azokat a jelszavakat, amelyek sértik a magyarok vagy románok méltóságát. Sem a “Vesszen Trianon!”, sem a “Székelyföld nem Románia!” jelszó nem felel meg az SZNT törekvéseinek. Izsák Balázs rámutatott: az SZNT nem revízió útján, hanem a román parlamentbe benyújtott autonómiastatútum elfogadtatása útján próbálja kivívni a székely szabadságot, a törvénytervezet szerint Székelyföld Románia autonóm régiójává válna. Izsák Balázs szombaton 40 ezer résztvevőre számít a marosvásárhelyi megemlékezésén és felvonuláson. Céljuk, hogy Marosszéken felélesszék a székely közösségi tudatot amelynek újjászületése már tapasztalható.

A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke, Kulcsát Terza József rámutatott, hogy Háromszék az elmúlt években jó példát mutatott arra, hogy nemzeti ügyekben össze tudnak fogni. Hozzátette: a centenárium évében nem is szabad másként tenni, hiszen ha nem fognak össze „az ellenség” győzni fog. “Ha van összefogás, lesz jövő Székelyföldön” – fogalmazott a polgári párti politikus, aki tavaly decemberben a parlament elé terjesztette az SZNT autonómiatervezetét. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszéki elnöke, Bálint József szerint „felhúzott kézifékkel soha nem lehetett haladni”, és ha valamelyik szervezet hiányzik, ez a behúzott kézifékkel lenne egyenértékű. “Ahhoz, hogy emlékezetes legyen, mindannyiunknak ott kell lennie” – fogalmazott a Bálint József, aki szerint Székelyföld autonómiája nem csak a székelyek, magyarok ügye, hanem minden más nemzetiség ügye is. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sepsiszéki szervezetének elnöke, Szakács Zoltán szerint nincs idő azon gondolkodni, hogy időszerű-e az autonómia, most fontos, hogy mindenki vegyen részt minden olyan rendezvényen amely a székely önrendelkezést segíti elő.

Gazda Zoltán a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke elmondta, március 10-én, szombaton a sepsiszentgyörgyi Turul téren 10.30-kor kezdődik a székely szabadság napi megemlékezés, majd a résztvevők innen autóba, autóbuszra ülve Marosvásárhelyre utazhatnak, hogy részt vegyenek a délután 4 órakor kezdődő megemlékezésen és felvonuláson. Gazda Zoltán arra kéri a résztvevőket, hogy mellőzzék a szélsőséges megnyilvánulásokat és ne használjanak pártjelképeket.