Háromszéken a pedagógusok bojkottja ellenére mindenhol sikerült megtartani a nyolcadikosok próba képességvizsgáját, tájékoztatta a Sláger Rádiót Kiss Imre. A Kovászna megyei főtanfelügyelő szerint mind a 35 vizsgaközpontban sikerült helyettesíteni a tiltakozó pedagógusokat, volt ahol igazgatók, aligazgatók és más iskolák tanárai felügyelték a vizsgázó diákokat. Kiss Imre szerint ez várhatóan kedden és szerdán is így történik, viszont az a nagy kérdés, hogy lesz-e elegendő szakos tanár a dolgozatok kijavítására.

Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő | Fotó: Kovács Zsolt

Nagy Gábor, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének háromszéki elnöke a Sláger Rádiónak elmondta: pénteken 41 tanintézmény pedagógusai jelezték, hogy részt vesznek vizsga bojkottban, azaz távolmaradásukkal tiltakoznak. Az érdekvédelmi bizalmi szerint a szakszervezeti tagok bojkottáltak, de az iskolák „idegen elemekkel” megtartották a próbavizsgát.

Nagy Gábor a háromszéki tanügyi szakszervezet elnöke | Fotó: Székely Hírmondó

Nagy Gábor szerint a szakszervezet továbbra is bojkottra szólítja fel a tanárokat, akiktől azt kéri, hogy senki ne iratkozzon fel a közelgő próbaérettségin való részvételre. Az érdekvédelem többek között azt kéri a kormánytól, hogy mondjon le a kilátásba helyezett iskola-összevonásokról, a leépítésekről és bizonyos pótlékok megszüntetéséről, valamint hogy növeljék az úgynevezett fejpénz összegét.