Rosszul értelmezett szabályzatba kapaszkodva próbál kupához jutni a szatmárnémeti női kosárlabdacsapat. Mint arról beszámoltunk, miután vasárnap a Sepsi Arénában szervezett Román Kupadöntőn a Szatmárnémeti CSM a pályán elveszítette a serleget, a mérkőzést követően a zöld asztalnál próbálja azt megszerezni.

A vasárnapi mérkőzést követően a szatmárnémeti csapat ügyvédje, Sergiu Gherdan beadvánnyal fordult a Román Kosárlabda Szövetséghez (FRB), amelyben azt kéri, hogy nyilvánítsák győztesnek az általa képviselt csapatot. Az ügyvéd arra hivatkozik, hogy a házigazda Sepsi SIC nem tartotta be azt a szabályt, amely megszabja, hogy hány amerikai és európai játékossal rendelkezhet egy csapat. A szabályban az szerepel, hogy a FIBA Európa kupában résztvevő együttesnek legtöbb 6 idegenbeli játékosa lehet (3 nem európai és 3 európai), illetve a mérkőzés teljes ideje alatt a pályán legalább 2 hazai játékosnak kell tartózkodnia.

A Sepsi SIC játékos keretében pedig 2 amerikai – Adrienne Webb és Tyaunna Marshall – illetve 4 európai a svéd Natalie Fontaine és Danielle Hamilton-Carter, a fehérorosz Marina Kress és a horvát Ruzica Dzankic szerepel. Bár múlt héten leigazolták az ausztrál Carley Mijovicot, de őt nem nevezték be egyetlen kupamérkőzésre sem.

Pezsgővel locsolják a kupagyőztes csapatot | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszoros kupagyőztes Sepsi SIC kosárlabdaklub menedzsere Rusz István szerint a nézeteltérés abból adódik, hogy a Román Kosárlabda Szövetség pontatlanul vette át a nemzetközi szövetség szabályzatát. Annak lényege ugyanis az, hogy az európai játékosok javára csökkentsék az amerikaiak számát, tehát a szabályozás valójában legtöbb háromban szabja meg az amerikai játékosok számát, viszont a csapat megteheti például, hogy 6 európai játékost igazol, szögezte le Rusz István. Hozzátette, hogy ebben az elvben egyeztek meg a női kosárlada csapatok vezetőinek marosvásárhelyi ülésén is, csakhogy ezt követően a szabályzatot tévesen fogalmazta meg a Román Kosárlabda Szövetség.

A szatmáriak fellebbezését holnap (kedden) tárgyalják a Román Kosárlabda Szövetség kolozsvári ülésén. Rusz István szerint az lenne a logikus válasz, hogy elismernék a szabályzat szerkesztésének hibáját és a Sepsi SIC-nek adnának igazgat, az alapján amiben megállapodtak korábban a klubvezetők ülésén. „Amúgy ezt a kupát akár Szatmár akár a jogtanácsosai a testemen át és a Székely Légión át veszik el tőlünk!”, írta az eset kapcsán Facebook hozzászólásában Rusz István.