A törvénytervezetet a képviselőház honlapján március 6-ig lehet tanulmányozni és véleményezni. A román kormánynak és a törvényhozói tanácsnak február 26-ig van ideje véleményezni az autonómia statútumot. A közvitát követően a képviselőház szakbizottságai tárgyalnak a tervezetről és remények szerint még a tavaszi ülésszak folyamán a plénumbéli vitára is sor kerül, mondta a kezdeményező Kulcsát Terza József.

Kulcsár Terza József RMDSZ képviselő, az MPP háromszéki elnöke | Fotó: Kovács Zsolt

Mint ismert a háromszéki RMDSZ képviselő, az MPP Kovászna megyei elnöke tavaly decemberben egyéni kezdeményezésként nyújtotta be a bukaresti parlamentbe a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott autonómia statútumot. Mint utólagos nyilatkozatokból kiderült legalább két RMDSZ politikus – a háromszéki Benkő Erika képviselő és Fejér László Ödön szenátor – is támogatta volna aláírásával a törvénytervezetet.

Kulcsár Terza József abban bízik, hogy az autonómia statútum kapcsán „normális hangvételű” vitát lehet majd folytatni a képviselőház szakbizottságaiban. Hozzátette: a cél az, hogy kialakuljon egy párbeszéd és el tudják magyarázni, hogy az autonómia nem jelent határmódosítást. A háromszéki politikus szerint a törvénytervezetet nem tudják „elfektetni” a bukaresti parlamentben, hiszen ez kétházas jogszabály, ezért ha 45 nap alatt nem kerül sor a parlamenti vitára, akkor hallgatólagosan elfogadottnak tekinthető. Ezt az autonómia statútumot a román parlament korábban két alkalommal utasította vissza.

A Székelyföld autonómia statútum közvitára bocsátásával egy időben „mozgalom” is indult, a Facebookon arra szólítják fel az önrendelkezést támogatókat, hogy keressék fel a képviselőház oldalát kattintsanak a “Trimite propunere” gombra, írják be a nevüket, majd javaslatként írják azt, hogy “Sustin adoptarea propunerii”.