Készülnek a költözésre és az épület felújításra, számolt be keddi sajtótájékoztatón Vargha Mihály. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója elmondta, hogy idén 105 éves a Kós Károly tervezte főépület, ráfér a felújítás. 21 millió lejes projektre írták alá a szerződést.

Vargha Mihály szerint kiforrott víziójuk van arról, milyen intézményt szeretnének a korszerűsítés után. Jelenlegi hagyományos formájában inkább az idősebb nemzedék igényeinek felel meg, ám nyitniuk kell a fiatalok irányába, különben néhány évtized alatt megcsappan a látogatottságuk.

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum főépülete | Fotó: Kovács Zsolt

Ezért több multimédiás eszközt is beszerelnek, múzeumpedagógiai központot építenek, de ajándék – és könyvesboltot is terveznek. A múzeum szomszédságában levő romudvart is hasznosítják, oda látványraktárakat alakítanak ki.

A felújítás nem csak az ingatlanokat érinti, hanem a múzeumkertet is, ahol amfiteátrumot hoznak létre, kivilágítják a sétányokat, megjelölik a ritka fákat. Vargha Mihály szerint, a felújítás után a múzeum nemcsak szebb lesz, hanem hasznosabb és könnyebben fenntartható is.