Korszerű sürgősség osztály és egy helikopterleszálló építését tervezi idén a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház. András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház menedzsere szerint a két beruházást részben pályázati alapokból részben a megyei önkormányzat hozzájárulásából finanszíroznák.

Tervek szerint a kórház jelenlegi sürgősségi osztályát egy újabb épülettel bővítenék, amelyet korszerű orvosi berendezésekkel szerelnek fel. Számítások szerint a beruházás 1,5 millió euróba kerül, mondta András Nagy Róbert, aki szerint áprilisban nyújtják be a pályázatot a Regionális Operatív Program keretében, a pályázat által nem finanszírozott munkálatokat a háromszéki önkormányzat fogja fedezni.

Sepsiszentgyörgyi kórház. Irány a sürgősség | Fotó: Kovács Zsolt

A kórházmenedzser szerint egy mentőhelikopter leszállópályát is szeretnének létesíteni az intézmény udvarán. Számításaik szerint ennek megépítése 150.000 euróba kerül. Egy beton platformot építenek, amit fény és irányító rendszerrel is felszerelnek, hogy a mentőhelikopterek éjjel-nappal tudjanak oda leszállni, majd a betegekkel felszállni onnan. András Nagy Róbert szerint azért van szükség a mentőhelikopter leszállóra, mert jelenleg a súlyos állapotban lévő pácienseket az ország más kórházaiba kell szállítaniuk, de ezt csak úgy tudják megoldani, hogy a pácienst mentővel elszállítják a városi stadionba, ahol áthelyezik a helikopterbe és tovább szállítják.

A sepsiszentgyörgyi kórház vezetője szerint a prioritás listájukon szerepel még a járóbeteg rendelő bővítése, ahol ideggyógyászati és mágneses rezonancia kabinetek kapnak majd helyet.