Káoszt okozott az új tanügyi bérezési rendszer: egyes esetekben késnek a fizetések, illetve gond van a részmunkaidőben dolgozók bérezésével is. A tanárok munkabeszüntetéssel és az érettségi bojkottjával fenyegetőznek.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester csütörtöki sajtótájékoztatón rámutatott, hogy kiszámíthatatlanságot jelent a tanügyi fizetések folyósításának központosítása. Emlékeztetett, hogy az oktatásügyi minisztérium döntése értelmében a tanügyben dolgozók fizetését már nem a hónap 8. napján utalják, hanem 14-én kapják meg.

Az új rendszerben szerdán kapták meg első fizetésüket a tanügyi dolgozók, csakhogy a fizetést kezelő internetes program hibája miatt nem mindenki kapta meg a bérét, mutatott rá Antal Árpád. A polgármester szerint ez is jól bizonyítja, hogy az önkormányzatok jobban el tudják látni a feladatokat mint a minisztériumok.

Egyébként az idei első fizetésüket megkapó tanügyi alkalmazottakat nem érte váratlanul, hogy a 25 százalékos béremelés ellenére a gyakorlatban nem emelkedik ilyen arányban a fizetésük, hiszen a társadalombiztosítási járulékok alkalmazottakra való áthárítása révén csupán 4 százalékkal emelkedett a kézbe kapott bérük.

Háromszéken a bruttó 2248 és 9406 lej között széles skálán mozognak a pedagógus bérek a végzettségük, a szolgálati idejük, tanulmányi fokozatuk és pótlékaik függvényében. Kézbe viszont hozzávetőleg 45 százalékkal kevesebbet kapnak, miután levonják a jövedelemadót és a társadalombiztosítási járulékokat.