Túlélésre elegendő költségvetést fogadott el a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Évek óta első alkalommal fordult elő, hogy Sepsiszentgyörgy tanácsa egyöntetű szavazattal fogadta el a város költségvetését. Az ellenzéknek voltak ugyan javaslatai, ám megértették, hogy ez egy szűkebb esztendő, és üdvözölték, hogy az alárendelt intézmények léte nem került veszélybe. Ugyanakkor sok fejlesztési terv elkészítésére különítettek el pénzt.

Antal Árpád polgármester szerint nincs ok az ünneplésre, hiszen a kormány olyan döntéseket hozott, mellyel a helyi autonómia elvét csorbították, a szorgalmasabb önkormányzatoktól jelentős összegeket „nyúltak le”, Sepsiszentgyörgynek például idén 7 millió lejjel kevesebb a bevétele a személyi jövedelemadó csökkentése miatt, ezt az összeget elsősorban a beruházásoktól kénytelenek elvonni, hiszen az intézmények létét nem veszélyeztethetik.

Antal Árpád polgármester | Fotó: Vargyasi Levente

A polgármester rámutatott mindennek ellenére nem emelték a helyi adókat. Idén Sepsiszentgyörgy 105,8 millió lejes bevétellel számol, bíznak abban, hogy az év végéig növekszik. Antal Árpád szerint tartják az egyensúlyt a közösségépítés és az infrastrukturális fejlesztés között.

Az infrastruktúrára 20 millió lejt különítettek el, ugyanannyit fordítanak kultúrára és oktatásra, 5 millió lejt költenek környezetvédelemre, további 5 milliót szociális szolgáltatásokra, 4,6 millió lejt fejlesztésekre, 3 millió lejt a közvilágítással kapcsolatos kiadásokra, 2,6 millió lejt közterület fenntartásra, 3,3 millió lejt sporttevékenységekre, 3,5 millió lejt a közszállításra, 1,2 millió lejt pedig az egyházak támogatására.