Az ügyészség nem emel vádat Tamás Sándor háromszéki tanácselnök ellen, aki ellen két hete indult eljárás a háromszéki főfogyasztóvédő panasza nyomán. Mint arról beszámoltunk Mircea Diacon azt kérte feljelentésében, hogy „háborús bűnök és emberiesség ellen elkövetett népirtás nyilvános támogatása, illetve legionárius és demagóg eszmék nyilvános hirdetése” vádjával indítsanak eljárást Tamás Sándor ellen.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök. | Fotó: Kovács Zsolt

Mircea Diaconu azt sérelmezte, hogy a Kauflandos miccs-botrány kapcsán Tamás Sándor sajtótájékoztatón azt nyilatkozta: „A fogyasztóvédelem úgy működik mint száz évvel ezelőtt Amerikában a Ku Klux Klán, állami segédlettel alkalmazza a kettős mércét és meg akarnak bélyegezni egy népcsoportot”. A háromszéki tanácselnök akkor azt is hozzátette, hogy különösen a háromszéki fogyasztóvédők vezetőjével, Mircea Diaconnal vannak gondok, mivel kettős mércét alkalmaz.

A fogyasztóvédő által megfogalmazott vádakat három hónaptól három évig terjedő börtönnel sújtja a törvény, mutatott rá Tamás Sándor, aki szerint az ügyészség természetes módon, vádemelés nélkül lezárta az ügyet, hiszen ez „nagyon erős vád volt”. Az ügyészség a vádejtés indoklásában ugyanakkor rámutat, hogy Tamás Sándor nyilatkozata nem minősíthető bűncselekménynek de civil per tárgya lehet hiszen az sértheti a fogyasztóvédelmi hivatalt vagy annak munkatársait. Mivel az ügyészség döntése 20 napon belül megfellebbezhető, Tamás Sándor arra számít, hogy Mircea Diacon él ezzel a lehetőséggel.

A háromszéki elöljáró leszögezte: a főfogyasztóvédő félreértelmezte kijelentését, hiszen szó nincs arról, hogy ő a Ku Klux Klán tevékenységét promoválta volna, hanem ellenkezőleg, azt mondta, hogy a fogyasztóvédelem úgy működik mint egykor a Ku Klux Klán és ez lényeges különbség.

Mircea Diacon háromszéki főfogyasztóvédő | Fotó: Kovács Zsolt

Tamás Sándor úgy véli: Mircea Diacon előélete miatt alkalmatlan és méltatlan a Kovászna megyei Fogyasztóvédelem vezetésére, illetve köztisztség viselésére. Véleménye szerint azokkal van gond, akik öt lej érőt nem termeltek, de közpénzen megpróbálják megalázni a magyarokat és meg akarnak bélyegezni egy népcsoportot.

A háromszéki önkormányzat elnöke az ügy kapcsán kifejtette: „van az országban egy láthatatlan hatalom, amely tudatosan olyan embereket nevez ki kulcspozíciókba, akik visszafogják az alkotó energiákat. Ezt egyszer megfogalmazta Codrin Munteanu volt prefektus is, aki azt mondta: az a feladatuk, hogy kézifékjei legyenek az önkormányzatoknak”.