“Háborús bűnök és emberiesség ellen elkövetett népirtás nyilvános támogatása illetve legionárius eszmék nyilvános hirdetése”, ezekkel a vádakkal indított eljárást az ügyészség Tamás Sándor ellen. Erről a háromszéki önkormányzat elnöke tájékoztatta lapunkat miután péntek délelőtt behívták őt a brassói ügyészségre, ahol ismertették a vádakat.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök. Súlyos dolgokkal vádolja a főfogyasztóvédő | Fotó: Kovács Zsolt

A bűnvádi eljárást Mircea Diaconu a Kovászna megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője panasza nyomán indították, aki tavaly a fogyasztóvédők eljárását bírálta a Kauflandos miccs-botrány kapcsán. Ekkor Tamás Sándor sajtótájékoztatón azt nyilatkozta: „A fogyasztóvédelem úgy működik mint száz évvel ezelőtt Amerikában a Ku Klux Klán, állami segédlettel alkalmazza a kettős mércét és meg akarnak bélyegezni egy népcsoportot”.

A háromszéki önkormányzat elnöke akkor azt is hozzátette, hogy különösen a háromszéki fogyasztóvédők vezetőjével, Mircea Diaconnal vannak gondok, mivel kettős mércét alkalmaz. Az érintett cégek vezetői azonban félnek ezekről nyíltan beszámolni, attól tartanak, hogy visszamegy és valamiért újra megbünteti őket.

Mircea Diacon háromszéki főfogyasztóvédő | Fotó: Kovács Zsolt

Mircea Diacon az általa vezetett intézmény Ku Klux Klánhoz való hasonlítását sérelmezve tett feljelentést Tamás Sándor ellen, amelyben a fentebb említett súlyos vádakat fogalmazta meg. Tamás Sándor elmondta: a brassói ügyészek tudatták vele, hogy a háromszéki főfogyasztóvédő által emelet vádakat 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel és bizonyos jogok megvonásával bünteti a törvény, amennyiben azok beigazolódnak. A háromszéki elöljáró leszögezte: a főfogyasztóvédő félreértelmezte kijelentését, hiszen szó nincs arról, hogy ő a Ku Klux Klán tevékenységét promoválta volna, hanem ellenkezőleg, azt mondta, hogy a fogyasztóvédelem úgy működik mint egykor a Ku Klux Klán és ez lényeges különbség.

Tamás Sándor kifejtette: Mircea Diacon előélete miatt alkalmatlan és méltatlan a Kovászna megyei Fogyasztóvédelem vezetésére illetve köztisztség viselésére. Véleménye szerint azokkal van gond, akik öt lej érőt nem termeltek, de közpénzen megpróbálják megalázni a magyarokat és meg akarnak bélyegezni egy népcsoportot.