Az Európai Uniós joggyakorlattal ellenkezik az Adóhatóság gyakorlata, amely alapján a cégeknek megadják vagy megvonják tőlük az áfaszámot, mutatott rá Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adószakértő szerint az adótörvénykönyv világosan kimondja, hogy ÁFA témában az uniós joggyakorlat mindent hazai szabályt felülír.

Ezzel szemben az adóhatóság 15 kritérium alapján értékeli a vállalkozók megbízhatóságát és a cég tevékenységét, mindegyik kritériumnak van egy pontszáma – ami nem nyilvános. Ha a cég nem ér el egy küszöbértéket, nem kaphat áfaszámot, ami azzal jár, hogy bár a cég – ha a forgalma meghaladja az évi 220 ezer lejt – köteles befizetni a 19 százalékos általános forgalmi adót, ám ezt nem írhatja le, ami ellehetetleníti a működését.

Az intézkedés a sorozatosan áfacsaló cégek ellen irányul, de tisztességes vállalkozók járulékos vesztesei lehetnek, véli Debreczeni László. Így járt egy általa képviselt cég, amely viszont pert nyert az adóhatóság ellen. Az érintett vállalkozástól arra hivatkozva tagadták meg az áfaszámot, hogy „nem mutatta fel a kellő pénzügyi erőforrásokat az áfakörbe való tartozáshoz”.

A bíróság megállapította, hogy az adóhatóság nem hozta nyilvánosságra a kritériumokat, hogy pontosan mit vár el a cégtől és hivatkozott az uniós joggyakorlatra miszerint nem lehet megtagadni az áfaszámot csak azért mert az adóhatóság úgy ítéli meg, hogy a cég nem rendelkezik megfelelő pénzügyi erőforrással. Debreczeni László szerint ez az uniós joggyakorlat automatizmussá kellene váljon a hazai adóhatóságnál.