Általános sztrájk elindítására kéri a tanügyi alkalmazottakat a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének Kovászna megyei elnöke. Nagy Gábor szerint jövő héten arra kérik a tagságot, hogy vállalják be az általános sztrájkot.

Felháborítónak tartják, hogy az új bérezési törvény 25 százalékos fizetésemelést ír elő, de kiderült, hogy a valóságban még 4 százalékot sem növekedtek a bérek. Esetenként pedig nemhogy nőnének, hanem ellenkezőleg, csökkennek a fizetések, mutatott rá Nagy Gábor.

Nagy Gábor a háromszéki tanügyi szakszervezet elnöke | Fotó: Székely Hírmondó

Magyarázata szerint ez főként a fél vagy negyed normában dolgozó kisegítő személyzetet érinti leghátrányosabban. A részmunkaidőben dolgozóknak a minimálbérnek megfelelő társadalombiztosítási járulékot kell befizetniük. Így történt meg az, hogy egy két órában dolgozó iskolai takarítónő fizetése nem éri el a minimálbérnek megfelelő járulékok összegét, sőt még ő kellene 80 lejt otthonról bevigyen.

Mindezzel az iskolák január 31-én szembesültek, amikor a tanügyminisztérium rendelkezésre bocsátotta az új fizetési programot az EDUSAL-t – mutatott rá Nagy Gábor.