A város honlapján közvitára bocsátották az idei költségvetés tervezetét, az adófizetők február 6-ig véleményezhetik a büdzsét, módosítási javaslatokat is megfogalmazhatnak. A becslések szerint a város idén 105 millió lejből gazdálkodik, ez 20 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi büdzsé, amikor az év elején 128,5 millió lej bevétellel számoltak.

Az idei bevételből 83 millió lejt költenek a működésre, és 22,4 millió lej marad a fejlesztésekre. A legnagyobb tételt a szociális és a művelődési intézmények fenntartására fordítják, az oktatásra, egészségügyre, szociális tevékenységekre, kultúrára, szabadidős programokra, és a felekezetekre összesen 47 millió lejt költenek. Különböző szolgáltatásokra kisebb összegek jutnak, így gazdasági tevékenységekre és közszállításra 26 millió lejt, közszolgáltatásokra, mint a lakhatás, víz, környezetvédelem 12 millió lejt, a közrendre 3,5 milliót szánnak.

Antal Árpád polgármester | Fotó: Vargyasi Levente

Antal Árpád polgármester elmondta, a személyi jövedelemadó csökkenését megszenvedi a helyi költségvetés, kénytelenek lesznek elsősorban a befektetésekből feláldozni. Rámutatott, a 6 százalékpontos adócsökkentés miatt mintegy hétmillió lej bevételkiesése lesz a városnak, onnan vágnak le, ahonnan tudnak, de mégis elsősorban a befektetések sínylik meg, hiszen az intézményeknek működniük kell. Az idei költségvetésről valószínű február első hetében szavaz a sepsiszentgyörgyi testület.