Egyetlen alkalommal sem vetette fel Kulcsár Terza József az RMDSZ frakcióülésein, hogy benyújtja az autonómia- statútumot, nem kereste meg képviselőtársait, hogy aláírásukkal támogassák a tervezetet, állítják egybehangzóan az RMDSZ háromszéki politikusai.

Benkő Erika sepsiszentgyörgyi képviselő a Sláger Rádiónak azt mondja: aláírta volna az autonómia statútumot, és ezt korábban jelezte is Kulcsár Terza Józsefnek. Szeretném hangsúlyozni, hogy Kulcsár Terza József képviselő nem szólt nekem arról, hogy beterjeszti az autonómia statútumot, és nem kérte, hogy támogassam aláírásommal, annak ellenére, hogy korábban határozottan és egyértelműen jeleztem neki, hogy amennyiben a beterjesztésre sor kerül, szeretném azt aláírásommal támogatni, mert az autonómia ügyének képviseletét becsületbeli ügynek tekintem”, nyilatkozta Benkő Erika.

Benkő Erika és Kulcsár Terza József. Elbeszéltek egymás mellett?

A sepsiszentgyörgyi képviselő szerint álláspontja e kérdésben egyezik a háromszéki RMDSZ álláspontjával: ahhoz, hogy ne seperjék le egyből, a statútumot alkotmánymódosítással és legalább kétszázezer aláírással egyetemben kellett volna benyújtani. „Így közösségi akaratot és erőt tudtunk volna felmutatni. Én rossz üzenetnek tartom azt, hogy egy ember, egyéni kezdeményezésként nyújtotta be, mert ennek az az üzenete, hogy az autonómia ügye mögött nincsen népakarat, nincsen erő, ezért nem is kell azt komolyan venni. Azt is gondolom, hogy az autonómia ügye nem egy ember ügye, hanem egy egész közösségé. Ezért elengedhetetlenül fontos lett volna az, hogy legyen erről érdemi vita az RMDSZ parlamenti csoportjában, de sajnos ilyen nem volt, mutatott rá Benkő Erika.

Márton Árpád sepsiszentgyörgyi RMDSZ képviselő szerint őt sem kereste meg az MPP-s politikus, hogy támogassa aláírásával a beterjesztést, de mint mondta, ő különben sem írta volna alá, mert sem az SZNT statútumával, sem az időponttal nem ért egyet. Szerinte, az RMDSZ és az MPP által kidolgozott tervezetet kell benyújtani. Fejér László Ödön kézdivásárhelyi szenátor szerint Kulcsár Terza József tőle sem kért támogatást. Hozzátette: meglepőnek tartja, hogy Kulcsár az SZNT statútumát nyújtotta be, és nem az RMDSZ- MPP közös tervezetét, amelynek a kidolgozásában ő is részt vett. Szerinte alkotmánymódosítással kellett volna kezdeni, majd a közös statútumot benyújtani.

Kulcsár Terza József a bukaresti parlamentben | Fotó: Facebook

Az autonómia törvénytervezetet benyújtó Kulcsár Terza József múlt heti lakossági fórumán azt mondta: folyamatos egyeztetésben volt az RMDSZ vezetőivel, nem érti, hogy a honatyákhoz ez a hír hogy nem jutott el. A háromszéki RMDSZ képviselő, az MPP megyei elnöke szerint többen próbálták lebeszélni, így Kelemen Hunor szövetségi elnök, Korodi Attila frakcióvezető, de Biró Zsolt, az MPP országos elnöke is. Kulcsár Terza József szerint az volt az indok, hogy nem időszerű az autonómia statútum benyújtása, de olyan kritika is elhangzott, hogy miért nem a szövetség változatát választotta. Megkeresésünkre Kulcsár Terza József keddre ígérte, hogy tisztázza a felmerült kérdéseket.

Cikkünk frissült itt↵