Sepsiszentgyörgyön ötödik polgármesteri mandátumára készül Antal Árpád aki hétfőn több mint 6000 támogató aláírással iktatta jelöltségét és az RMDSZ tanácsosjelölt listáját. Ezt követően sajtótájékoztatón vázolta fel vízióját, amely szerint 2030-ig Sepsiszentgyörgy nem csak Romániában, hanem Kelet-közép Európában a legélhetőbb ötvenezres lakosú város lesz, ahol biztonságban élhetnek az idősek és a családot alapító fiatalok.

Antal Árpád előbb az épülő sepsiszentgyörgyi terelőúton – a város legnagyobb értékű beruházásánál – majd a Sepsi Ipari Parkban felidézte, hogy 15 éve Sepsiszentgyörgyöt sokan poros kisvárosként látták, ma már a térségben mindenki elismeri, hogy irányt mutat, a régió legdinamikusabban fejlődő városa és közössége és egy eleven kulturális és közösségi központtá alakult. Sepsiszentgyörgy erőssége, hogy a kisváros békéjét a nagyvárosok szolgáltatásával együtt nyújtja.

fotók: Kristó Gothárd Hunor

Antal Árpád elmondta az a célja, hogy 2030-ra Sepsiszentgyörgy legalább egy középiskolája kerüljön be a legjobb hazai top tízbe, a városban működő két egyetemen több ezer diák tanuljon, minden sepsiszentgyörgyi újszülöttnek legyen helye a bölcsődékben, minden sepsiszentgyörgyi magyar diák sikeresen érettségizzen románból, az ipari parkban dolgozzon 1000-1500 ember, a városban legyen magasabb az átlagbér az országosnál, legyen az országban a legjobb idősgondozás, épüljön meg és működjön a duális oktatási campus, a jégcsarnok, a sportegyetem, az egykori dohánygyárban legyen Innovációs és Ifjúsági Élményközpont és tüntessék el a város olyan „rozsdafoltjait” mint a Bodok szálló és a tyúkfarm.

A sepsiszentgyörgyi RMDSZ tanácsosjelöltek közel fele nő

Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi tanácsosjelölt listája egyedi abból a szempontból, hogy a nők aránya 45 százalék és ez igaz a bejutónak tekintett helyekre is, fogalmazta meg Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy újrázó polgármestere szerint az önkormányzati képviselőjelöltek listáján a város minden lakónegyedének és minden önkormányzati szempontból releváns szakmának is van képviselője. A jelöltlistán szerepel 4 Pro Urbe díjas, köztiszteletben álló személyiség és rajta van 5 jelenlegi és volt alpolgármester is. Emellett négy jelölt fiatal, 35 év alatti, közülük a legfiatalabb 23 éves, vázolta fel a jelöltlistát Antal Árpád.

Az RMDSZ hétfőn iktatott sepsiszentgyörgyi városi tanácsosi listáját Antal Árpád vezeti, őt követik a jelenlegi alpolgármesterek Tóth-Birtan Csaba és Vargha Fruzsina. Következik Czimbalmos-Kozma Csaba a mandátum végén nyugdíjba vonuló városmenedzser majd Sztakics Éva-Judit és Tischler Ferenc korábbi alpolgármesterek. A sepsiszentgyörgyi tanácsosjelöltek listáján van sorrendben: Magyarósi Imola Piroska, Debreczeni László, Buslig Kincső, Zsigmond József, Kovács Kriszta, Ambrus Zsombor, Kiss Bartha Annamária, Lakatos László, Jancsó Éva, József Álmos-Zoltán, Cserey Zoltán-Mihály, Barta Szende, Jánó Mihály, Keresztes László, Barabás Andrea, Csutak Tamás, Máthé Haág Erika, Székely István, Könczei Helga-Helén, Szonda Szabolcs és Ferenczy Ágnes-Kamilla.

A sepsiszentgyörgyiek többsége szerint jó irányba tart a város

Antal Árpád a jelöltségek beiktatását követően kifejtette: tudatában van annak, hogy az emberek nem szeretik a politikát ám szeretik az eredményeket és a sikereket. Hozzátette: attól, hogy az emberek nem szeretik a politikát, a politika foglalkozik az emberekkel és politika nélkül ugyanis nem lehet döntéseket hozni. Sepsiszentgyörgy esetében az emberek adójából csak működtetni tudnák a várost, fejleszteni viszont eddig is és ezután is az RMDSZ lobbijából származó projektekből tudnak, egyetlen más politikai szervezet sem tett semmit a város fejlődéséért.

„Tudjuk, hogy Sepsiszentgyörgyön sincs kolbászból a kerítés. Sok döntést hoztunk az elmúlt másfél évtizedben és nem vagyunk hibátlanok, akad köztük rossz döntés is amivel nem mindenki értett egyet”, állapította meg Antal Árpád. Hozzátette: felmérések szerint 15 évvel ezelőtt a sepsiszentgyörgyiek 70 százaléka még úgy vélekedett, hogy rossz irányba halad a város, most viszont már a lakosság több mint 70 százaléka szerint jó az irány. Azért dolgoznak, hogy a következő években a sepsiszentgyörgyiek 80-90 százaléka érezze azt, hogy jó az irány, mondta Antal Árpád.