A csapat összeállt: a háromszéki RMDSZ-nek összesen 706 önkormányzati tisztségre van jelöltje, jelentette be Tamás Sándor a szervezet Kovászna megyei elnöke csütörtökön, a jelöltlisták leadásakor. Az RMDSZ-nek Háromszék 40 településén van teljes tanácsosjelölt listája és 37 polgármesterjelöltet indítanak.

„Háromszéken az RMDSZ a nyugodt erőt képviseli”

Az elmúlt mandátumok alatt folyamatosan emelkedett a 35 év alatti fiatalok és a nők jelenléte az RMDSZ önkormányzati képviselői körében és idén minden eddiginél több a fiatal és a nő a jelöltek közt, mutatott rá Tamás Sándor. „A megye lakosságának fele nő és a másik fele szereti a nőket”, indokolta újságírói kérdésre válaszolva a háromszéki tanácselnök. Hozzátette: idén 128 jelöltjük 35 év alatti, amit 18 %-ot jelent és 150 női jelöltjük van, ami 20%-ot jelent.

Tamás Sándor és az RMDSZ jelöltek

Háromszéken az RMDSZ a nyugodt erőt képviseli, fogalmazta meg Tamás Sándor. Az RMDSZ a háromszéki települések többségében a jelenlegi polgármestert indítja újra. Új jelölt van Gidófalván, Porzsolt Levente személyében, Csernátonban, Mágori István személyében, Bölönben, Ferencz Zoltán személyében és ismét indul polgármesternek Molnár István Kézdialmáson. Idén az RMDSZ színeiben méretkezik meg a korábbi független ozsdolai polgármester, Pénzes Ágoston. Tamás Sándor szerint nem indítanak polgármesterjelöltet Esztelneken, ahol a jelenlegi EMSZ színekben megválasztott Salamon Balázs a következő mandátumát függetlenként szeretné megnyerni és a faluban a két magyar párt közös tanácsosjelölt listát indít az RMDSZ színeiben. Idén Hídvégen és Előpatakon az RMDSZ nem indít polgármesterjelöltet csak tanácsosi listát állítanak, sorolta Tamás Sándor.

Le kell győzni a magyar közönyt és a román AUR-t

Háromszék a béke szigete, ugyanis az elmúlt években összhangot teremtettek egyrészt a társadalomban, az emberek között, másrészt a magyar politikai szervezetek között is összhang van, állapította meg Tamás Sándor. Kifejtette: a legvehemensebb kritikusok is belátják, hogy Kovászna megye egészében komoly infrastruktúra fejlesztések történtek. „Tudjuk mit szeretnének a háromszékiek: a települések fejlesztését, élhetőbb életet, jobb utakat, korszerű iskolákat, jól felszerelt kórházakat és azt, hogy a magyar közösség érdekeit ne csak védjük hanem bővítsük is Romániában és az Európai Unióban is.

Tamás Sándor szerint a legfontosabb, hogy sikerüljön megőrizni a békét. Nincs háborús helyzet mint a szomszédban, mi nem érezzük a puskapor szagát ám érezzük a zsebünkön és a közberuházásokon a háború okozta inflációt. A bukaresti politikai élet is teljes bizonytalanságot okoz az országban, tette hozzá az RMDSZ háromszéki elnöke, aki szerint nevetséges ami az ország fővárosában zajlik amivel az a gond, hogy kihatással van a háromszéki emberekre is.

Feladatunk, hogy visszaszorítsuk és megakadályozzuk a szélsőségesek előretörését. Láthatjuk, hogy az AUR és annak kapcsolt részei feltörekvőben vannak és ők velünk az erdélyi magyarok nélkül képzelik el az ország jövőjét”, mutatott rá Tamás Sándor. Hozzátette: mi magyarok úgy tudunk tenni ez ellen, ha jól szervezett közösségként legyőzzük a közönyt és arányosan többen megyünk el szavazni mint eddig és arányosan többen járulunk az urnákhoz mint ahogyan a román pártok szavazói meg fogják tenni.